Η άγνωστη πλευρά της κλιματικής αλλαγής - Περισσότεροι από 144 εκατομμύρια πρόσφυγες σε 4 χρόνια [εικόνες]

climate1 Οι «πρόσφυγες του κλίματος» είναι ήδη εδώ. Περισσότεροι από 144 εκατομμύρια άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από το 2008 ως το 2012 εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Αυτό αναφέρει έκθεση που δημοσίευσαν από κοινού το Πανεπιστήμιο του ΟΗΕ και το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Η έρευνα μελέτησε τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, παρατεταμένη ξηρασία ή πυρκαγιές που έπληξαν «ευάλωτες» ζώνες του πλανήτη εκείνη την τετραετία, ιδιαίτερα την Αφρική και την Ασία, παράλληλα με τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών κατά το ίδιο διάστημα. Το συμπέρασμα που έβγαλαν είναι ότι αυτά δυο φαινόμενα συνδέονται άμεσα. «Η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων θέτει σε κίνδυνο μεγάλες ομάδες του πληθυσμού οι οποίοι κινδυνεύουν να γίνουν μελλοντικοί πρόσφυγες. Πολλούς από τους εκτοπισμένους πληθυσμούς λαμβάνουν κάποιου είδους βοήθεια, αλλά χρειάζονται να γίνουν περισσότερα πράγματα», δήλωσε η Νίνα Μπίρκελαντ από το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
climate2
Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλά προβλήματα, είτε πρόκειται για εσωτερικούς πρόσφυγες που μετακινούνται σε άλλα, ασφαλέστερα σημεία εντός της χώρας τους είτε μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Το δυσκολότερο είναι να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς οι περισσότερες διεθνείς υπηρεσίες αρωγής δεν τους θεωρούν επίσημα πρόσφυγες, όπως τους ανθρώπους που εκτοπίζονται εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων ή πολιτικών και θρησκευτικών διώξεων.
climate3
Για αυτή την κατηγορία ανθρώπων τέθηκε σε εφαρμογή το 2012 η «Πρωτοβουλία Νάνσεν», την οποία στηρίζει και ο ΟΗΕ. Σκοπός της είναι να στήσει διεθνή συστήματα συνεργασίας και αρωγής προς τους ανθρώπους ξεσπιτώνονται εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και οι οποίοι ανέρχονται σε εκατομμύρια κάθε χρόνο. Μόνο στο Κέρας της Σομαλίας (Αιθιοπία, Σομαλία, Ερυθραία, Τσιμπουτί) οι πρόσφυγες του κλίματος υπολογίζονται σε 1.100.000. Μεγάλο κομμάτι αυτών των ανθρώπων καταφεύγει σε γειτονικά κράτη όπως η Κένια, η Ουγκάντα και η Τανζανία με ό,τι προβλήματα συνεπάγεται αυτό για τις χώρες υποδοχής.
climate4
Πάντως, προειδοποιούν οι επιστήμονες, το πρόβλημα με τους πρόσφυγες του κλίματος δεν είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τις φτωχές χώρες του πλανήτη. Στις 6 Μαϊου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τους συμπατριώτες του με την έκθεση αμερικανικού ινστιτούτου το οποίο συνέδεε άμεσα με την αλλαγή του κλίματος τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν έντονα τα τελευταία χρόνια διάφορα σημεία της Αμερικής όπως πλημμύρες, ξηρασία, πυρκαγιές, τυφώνες, ανεμοστρόβιλους.

Πηγή: Η άγνωστη πλευρά της κλιματικής αλλαγής – Περισσότεροι από 144 εκατομμύρια πρόσφυγες σε 4 χρόνια [εικόνες] | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/156134#ixzz32ccQJ3SB