Οικονομο-εκλογικές προτεραιότητες

του Παναγιώτη Παναγιώτου

Η κυβέρνηση, εν όψει ευρωεκλογών, έχει σχεδιάσει καλά και εγκαίρως μία εκλογική πολιτική ατζέντα, την οποία υλοποιεί με σταθερότητα και προσήλωση, με βάση το «πρωτογενές πλεόνασμα». Η «υπόθεση Μπαλτάκου», ως απρόβλεπτη εξέλιξη, δημιούργησε μια «σύγχυση» την οποία το Μαξίμου επιχειρεί να διορθώσει.

Πρώτον, απεδέχθη -αναγκαστικά- τη συζήτηση στη Βουλή περί Μπαλτάκου, αλλά τη μετέθεσε για μετά το Πάσχα…

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός, για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, έσπευσε να προαναγγείλει τον «συμψηφισμό του ΦΠΑ», θετικότατο γεγονός, που έπρεπε να είχε γίνει έξι μήνες… πριν την έναρξη της μερικής εφαρμογής του!

Και τρίτον, για τον ίδιο λόγο, έδωσε εντολή στον κ. Στουρνάρα να επισπεύσει την περιορισμένη και «πιλοτική» έξοδο δανεισμού στις αγορές, παρότι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών δεν υπήρχε λόγος βιασύνης… με βάση το γεγονός ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014 είναι καλυμμένο πλήρως, σύμφωνα με σχετική δήλωσή του. Βεβαίως η συγκυρία είναι ευνοϊκή από πολλές πλευρές και, στο όνομα «της εξομάλυνσης της καμπύλης επιτοκίων» και ενίσχυσης μιας «καλής εικόνας» στις αγορές, το εγχείρημα επισπεύδεται.

Εξάλλου και οι εταίροι-δανειστές, εν όψει ευρωεκλογών, ευνοούν και για δικούς τους λόγους μια «εικόνα επιτυχίας» της πολιτικής τους για την Ελλάδα…

Διαφέρει όμως η έξοδος στις αγορές (και μάλιστα όχι φθηνή, πιλοτική και περιορισμένη) από την έξοδο από την κρίση. Τουλάχιστον, οι σχετικοί συνειρμοί είναι πρόωροι. Εξηγούμεθα: Ο έλεγχος του δίδυμου ελλείμματος, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και οι δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας από τους εταίρους-δανειστές είναι ένα θετικό πεδίο για την οικονομία μας.

Από την άλλη όμως, η χώρα εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένη σ’ έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, αυξανόμενου χρέους, έλλειψης ρευστότητας, φαινομένων απo-επένδυσης και μαζικής ανεργίας. Ενώ για τα επόμενα χρόνια υπάρχουν σοβαρά χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά κενά που έχουν επισημάνει οι δανειστές μας, όπου ο τρόπος αντιμετώπισής τους δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί και από τον οποίο θα εξαρτηθεί η τελική στάση των αγορών, καθώς τα επιτόκια, ως γνωστόν, ανεβοκατεβαίνουν…

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22791&subid=2&pubid=63990528