Το Rethink Αthens στην τελική ευθεία

της Νικολέττας Ρούσσου

rethinkAthens1 Το Rethink Αthens φαίνεται πως από έργο μακέτας και συζητήσεων πρόκειται να γίνει πραγματικότητα. Οι Αθηναίοι θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει, να παίρνουν το τραμ αντί για το αυτοκίνητο, να ποδηλατούν αντί να ψάχνουν απεγνωσμένα για παρκινγκ και να δροσίζονται στα πάρκα. Η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας που στόχο έχει να δώσει στην πόλη αέρα Ευρώπης, φαίνεται πως θα υλοποιηθεί το 2016, όπως υποστήριξαν οι ιθύνοντες σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες στη Στοά του βιβλίου.

rethinkAthens2 «Βασικός στόχος του έργου είναι η επαναφορά της έννοιας της Αγοράς στο κέντρο της πόλης η οποία θα αντανακλά όλη την ιστορία της Αθήνας από τις ένδοξες εποχές μέχρι την κρίση», δήλωσε ο Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του ιδρύματος Ωνάση. Η Αγορά θα είναι ο δημόσιος τόπος που θα εκφράζει το πολίτευμα, δηλαδή ο αντιπροσωπευτικός χώρος του κέντρου της πόλης και όχι των συνοικιών της. Ο δημόσιος χώρος της Αθήνας θα γίνει ένας τόπος συζήτησης, επιχειρηματικής δραστηριότητας και διαλόγου, όπου θα εξελίσσεται ο πολιτισμός και θα αναπτύσσεται η οικονομική ζωή της πρωτεύουσας. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι το έργο αυτό το οποίο αποτελείται από 33 μελέτες στοχεύει στο να ενεργοποιήσει τον Αθηναίο πολίτη και να τον ενθαρρύνει να μείνει στη πόλη δρώντας δημιουργικά.

rethinkAthens3 Η πόλη οφείλει να είναι ανθεκτική, προσβάσιμη και ζωντανή, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών της αλλά και στις επιταγές μιας εποχής που συνεχώς αλλάζει. Οι υπεύθυνοι του έργου έκαναν λόγο για τη δημιουργία πράσινου δικτύου μέσα στην Αθήνα το οποίο θα αποτελέσει ένα καταφύγιο δροσιάς, μια πράσινη ραχοκοκαλιά που θα προσδίδει χρώμα στην πόλη. Τα έργα της ανάπλασης θα επικεντρωθούν επίσης στην συγκράτηση του νερού της βροχής, προκειμένου να εξοικονομηθεί η απαραίτητη ποσότητα νερού αλλά και να αποφευχθούν τα προβλήματα που προκαλούνται από τις πλημμύρες. Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, η επέκταση του τραμ και η δημιουργία ποδηλατοδρόμου θα δώσουν προτεραιότητα στον πεζό, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της κυκλοφορικής συμφόρησης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Οι υπεύθυνοι του έργου υπογράμμισαν ότι το project του Rethink δεν είναι ένα έργο βιτρίνας, αλλά μια λειτουργική αναδιαμόρφωση της πόλης που στόχο έχει να κάνει την Αθήνα τόπο προορισμού, προσφέροντας παράλληλα την απαραίτητη οικονομική αναζωογόνηση στην περιοχή. Είναι σίγουρο ότι οι τουρίστες θα εκτιμήσουν το έργο δεόντως, ενώ οι δημότες την περιμένουν με ανυπομονησία. Η αλήθεια είναι ότι τέτοια αναδιοργάνωση και αναβρασμό έργων στο κέντρο της πόλης έχουν να δουν οι Αθηναίοι από την εποχή κατασκευής του μετρό, δηλαδή πάνω από μια δεκαετία…

http://www.adartes107.gr/%cf%84%ce%bf-rethink-%ce%b1thens-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%ce%af%ce%b1/