[Αγιογραφίες] Μνημεία

του Δημήτρη Μητρόπουλου

ΤΗ θεωρία του χάους επιβεβαιώνουν όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες με θέμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Είναι η αιώνια γοητεία της απρόβλεπτης εξέλιξης των καταστάσεων.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ. Μία δημοσιογράφος – η Ελίζα Χριστοδουλίδη – ρώτησε τον Τζορτζ Κλούνι για τα Γλυπτά σε συνέντευξη Τύπου στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Εύλογη η ερώτηση, αφού ο Κλούνι πρωταγωνιστεί στην ταινία «Μνημείων άνδρες». Ο Κλούνι είπε το αυτονόητο – αν δεν είσαι αποικιοκράτης της τέχνης: ότι το λογικό θα ήταν να επιστραφούν. Επειδή το Φεστιβάλ Βερολίνου παράγει διεθνή επικαιρότητα και, κυρίως, επειδή ο Κλούνι είναι σουπερστάρ, βγήκε είδηση. Από εκεί και πέρα είχαμε ημιπροβλέψιμες και εντελώς απρόβλεπτες συνέπειες. Τσίμπησαν οι Βρετανοί και άρχισαν να κακοποιούν φραστικά τον Κλούνι, αναγκάζοντάς τον να επιμείνει. Αρα, μεγαλώνοντας το θέμα που συνεχίζει να εξελίσσεται μη γραμμικά, αφού μια αυτοσχέδια δημοσκόπηση της «Γκάρντιαν» εμφανίζει την προοδευτική κοινή γνώμη να είναι υπέρ της επιστροφής! Στον χορό και ο δήμαρχος Μπόρις Τζόνσον για νέο αυτογκόλ.

ΣΤΗΝ Αθήνα ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε το αυτονόητο. Επιστρέψας από το Σότσι, όπου είχε συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Κλούνι και τον κάλεσε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πριν όμως αλέκτορα φωνήσαι βγήκε ανακοίνωση από τον «τομέα Πολιτισμού» του ΠαΣοΚ που «κράζει» τον Πάνο γιατί αντί να δώσει ραντεβού στον τομεάρχη ασχολείται με τον Κλούνι. Αντί να καθήσει να συζητήσει με τα στελέχη του κόμματος που είναι στην κυβέρνηση για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και άλλα τινά, ο υπουργός Πολιτισμού δίνει βάρος στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο επιστολογράφος λένε πως είναι ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς. Ασχέτως, πάντως, του ποιος είναι ο εμπνευστής της επιστολής από Χαριλάου Τρικούπη, έχουμε περάσει από τα αυτονόητα στις ανοησίες, ενώ για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι στο ΠαΣοΚ ανθεί πλέον ο ερασιτεχνισμός διαφόρων κολλητών και ευνοουμένων που, εκεί κατά τα 40, κάνουν και πολιτική. Κερασάκι τα περί «δήθεν δηλώσεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», ενώ ο Κλούνι επανήλθε στο θέμα και χαλάει ο κόσμος στο Λονδίνο.

ΤΑ παιδία παίζει, δηλαδή, Ή κάπως έτσι. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι το θέμα των Γλυπτών το έβαλε η Μελίνα Μερκούρη ως υπουργός Πολιτισμού των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου. Επιστρέφοντας στα σοβαρά – και με δεδομένη την αυθόρμητη αντίδραση Κλούνι – θα μπορούσε κανείς να πει ότι η εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ή να αφεθεί να ατονήσει. Μουσείο – και μάλιστα τοπ – έχουμε. Τη διεθνή κοινή γνώμη επίσης την έχουμε. Ενώ φαίνεται ότι έχει μαλακώσει και η βρετανική κοινή γνώμη. Η επιστράτευση αστέρων δεν είναι κακή ιδέα – έστω κι αν προέκυψε λίγο από σπόντα ή, μάλλον, χάρη σε μια εύστοχη ερώτηση. Τα Γλυπτά είναι μια εθνική ατζέντα που δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί.

http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5086230/mnhmeia/