Αμφίπολη: Ο νεκρός και το αίνιγμα του νέου ψηφιδωτού

Για μοναδικό εύρημα κάνουν λόγο οι αρχαιολόγοι που αποκάλυψαν ένα εντυπωσιακό δάπεδο στον τύμβο του λόφου Καστά και δεν αποκλείουν ο γενειοφόρος άνδρας που συνοδεύεται από τον Ερμή να αποτελέσει το κλειδί για την αποκάλυψη της ταυτότητας του νεκρού

της Μαίρης Αδαμοπούλου

amfipolhdapedo Είναι δαφνοστεφανωμένος και ώριμος ηλικιακά όπως μαρτυρά το γεγονός ότι έχει γένια. Τα δύο λευκά άτια σέρνουν το άρμα του, άγνωστο προς ποιον προορισμό. Μπροστά του ο Ερμής ως ψυχοπομπός, ως ο θεός δηλαδή που οδηγεί τις ψυχές στον Κάτω Κόσμο, φορά μανδύα και το χαρακτηριστικό πλατύγυρο καπέλο του, τον πέτασο, φέρει φτερά στα πόδια του και κρατά στο χέρι του το σύμβολό του, το κηρύκειο, ένα ραβδί – σύμβολο της ομόνοιας, καθώς σύμφωνα με τον μύθο με αυτό είχε χωρίσει τα δύο φίδια που διακρίνονται πλεγμένα γύρω του.

Είναι το νέο – ψηφιδωτό τούτη τη φορά – αίνιγμα που αποκαλύπτεται στο ταφικό οικοδόμημα της Αμφίπολης και πολλοί ερευνητές κάνουν λόγο για μοναδικό εύρημα. Η διαστάσεων 3×4,5 μ. παράσταση κάλυπτε το δάπεδο του χώρου που βρίσκεται πίσω από τις Καρυάτιδες, κρυμμένη κάτω από την αμμώδη επίχωση, η οποία είχε γεμίσει τον χώρο ώς την οροφή και έφθανε σε ύψος τα 6 μέτρα.
Διαβάστε τη συνέχεια στο:
http://www.tanea.gr/news/culture/article/5168771/to-ainigma-toy-pshfidwtoy/