Και τα φώτα στο Μπολτάνσκι

Κριστιάν Μπολτάνσκι: ένας καλλιτέχνης με πολλές δεξιότητες και σπουδαίο έργο. Η έκθεση του «Βλέμματα» που παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών δίνει την αφορμή να μελετήσει κανείς τον ίδιο αλλά και το καλλιτεχνικό του υπόβαθρο.

Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1944 με Καθολική και Εβραϊκή καταγωγή. Ένας καλλιτέχνης πολυτάλαντος καθώς είναι γλύπτης, ζωγράφος, φωτογράφος και σκηνοθέτης. Τράβηκε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον την προσοχή του κοινού το 1960 με μικρού μήκους ταινίες και τη δημοσίευση σημειωματάριων του για την αλληλεγγύη στην ανθρώπινη ύπαρξη. Το θέμα αυτό κυριαρχούσε και σε μετέπειτα έργα του. Το 1970 άρχισε να πειραματίζεται με τη δημιουργία αντικειμένων τέχνης από ασυνήθιστα υλικά (ζάχαρη, γάζα κ.α). Ταυτόχρονα, άρχισε να ασχολείται και με την φωτογραφία. Μετά όμως, από το 1976 άρχισε να αντιμετωπίζει την φωτογραφία όπως και τη ζωγραφική. Δημιουργούσε κολάζ από κομμάτια φωτογραφιών της φύσης και την κοινοτοπία στην καθημερινή ζωή , αντικατοπτρίζοντας τη συλλογική αισθητική κατάσταση του σύγχρονου πολιτισμού με τακτικό και στερεοτυπικό τρόπο. Ξεκίνησε να δημιουργεί αποτελεσματικές θεατρικές συνθέσεις με τη χρήση μικρών, πολύχρωμων φιγούρων από χαρτόνι, νήμα και φελλό, τοποθετημένες φωτογραφικά σε μεγάλο φορμά εικόνας. Από τα έργα αυτά, ενθαρρύνθηκε να δημιουργήσει κινητικές εγκαταστάσεις όπως το έργο οι Σκιές (1984) που αποτελείται από δυνατό φως επικεντρωμένο σε εικονιστικά σχήματα και μορφές παράγοντας μυστηριώδεις σιλουέτες σε κίνηση στον περιβάλλοντα χώρο.

Επιπλέον, συχνά οι φωτογραφίες του επικεντρώνονται σε ανθρώπους που δε βρίσκονται πια στη ζωή, θύματα του Ολοκαυτώματος αλλά και άλλων ιστορικών ή όχι στιγμών. Τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί τονίζουν την ανθρώπινη απουσία ως προσπάθεια να καταγράψει τις ιστορίες και τις μνήμες όλων μας.
Η έκθεση «Βλέμματα» είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί φωτογραφίες εν ζωή ανθρώπων. Ο Μπολτάνσκι προσκαλεί τον επισκέπτη να μπει σωματικά μέσα στο έργο του, με όλες τις αισθήσεις του ενεργοποιημένες και να περπατήσει ανάμεσα σε βλέμματα που τον κοιτάζουν και τα κοιτάζει. Ενώ ταυτόχρονα, τον καλεί να καταγράψει τον χτύπο της καρδίας του, ένας ήχος μοναδικός στον καθένα όπως το δαχτυλικό αποτύπωμα. Μια προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανό αιωνίως τόσο το ψυχολογικό όσο και το σωματικό αποτύπωμα. Πρόκειται για μια έκθεση που εστιάζει στα βλέμματα των Αθηναίων, μεγεθύνει στα μάτια τους και αναγκάζει κάποιον να δει πραγματικά τι έχουν να του πουν.

http://www.adartes107.gr/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%86%CF%8E%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%84%CE%AC%CE%BD%CF%83%CE%BA%CE%B9/