Όταν η Έλλη Πασπαλά συνάντησε την Underground Youth Orchestra...

Η Underground Youth Orchestra ξεκίνησε από ένα σύνολο παιδιών που επιθυμούσαν να βρίσκονται και να κάνουν μουσική μαζί. Οι πρόβες τους ξεκίνησαν σε ένα υπόγειο (εξ ου και το όνομα της ορχήστρας) και τα πρώτα χρόνια οι συναυλίες είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το καλοκαίρι του 2012 η ορχήστρα κάνει την πρώτη της επίσημη παρουσία της, συμμετέχοντας σε δύο φεστιβάλ. Η ορχήστρα έχει συνεργαστεί με την Έλλη Πασπαλά σε ένα πρόγραμμα με μουσική της Μεσογείου και με την σοπράνο Ελπινίκη Ζερβού σε ένα πρόγραμμα με Λατινοαμερικάνικη μουσική. Τα μέλη της ορχήστρας είναι σπουδαστές μουσικής ηλικίας 10 – 22 ετών. Το σχήμα συμπληρώνεται από τρεις επαγγελματίες μουσικούς που είναι και υπεύθυνοι για την οργάνωση της ορχήστρας. Η σύνθεση της ορχήστρας περιλαμβάνει έγχορδα (βιολιά, βιόλες, τσέλα, κοντραμπάσο), ξύλινα πνευστά (φλάουτο, κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο, σαξόφωνο) κρουστά, πιάνο. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του ρεπερτορίου συμπληρώνεται με όργανα όπως κανονάκι, μαντολίνο, φυσαρμόνικα.

Το βράδυ της Παρασκευής 19 Σεπτεμεβρίου πραγματοποιήθηκε συναυλία της Έλλης Πασπαλά μαζί με τους Underground Youth Orchestra, στο αίθριο του Δήμου Κηφισιάς, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου «Μενάνδρεια 2014», σε μία βραδιά γεμάτη μελωδίες, ήχους και μνήμες από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Στη συναυλία, η Έλλη Πασπαλά και η Underground Youth Orchestra, μας ταξίδεψαν στους σύγχρονους αλλά και παλαιότερους ήχους των χωρών της μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία). Ο Μάνος Χατζιδάκις συνάντησε τον Nino Rota και τον Nicola Piovani, o Ennio Morricone τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και αρκετούς, ακόμα, δημιουργούς. Ανάμεσα στα τραγούδια που ερμήνευσε η εξαίρετη ερμηνεύτρια ήταν το αριστουργηματικό Canzone del Mal di Luna που συνέθεσε ο N. Piovani για την ταινία των αδελφών Ταβιάνι «Χάος», ο ύμνος του ξένοιαστου έρωτα Summertime in Prague του Πανααγιώτη Καλαντζόπουλου από την ταινία «Φτηνά τσιγάρα» του Ρένου Χαραλαμπίδη, αρκετές συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι και άλλων κορυφαίων δημιουργών. Στη συναυλία συμμετείχαν επίσης, οι νέοι τραγουδιστές: Νανά Περράκη, Αποστόλης Κίτσος και Κωνσταντίνα Κορδούλη. Τη διεύθυνση και την ενορχήστρωση της συναυλίας είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, μαέστρος και ιδρυτής της ορχήστρας, Κώστας Ηλιάδης. Να αναφέρουμε ότι η πρώτη τους καλοκαιρινή συναυλία έγινε τον φετινό Ιούλιο στην αυλή του πολιτιστικού χώρους «Φουγάρο» στο Ναύπλιο.

Η Έλλη Πασπαλά θα συμμετάσχει μαζί με τον Μάριο Φραγκούλη στις δύο συναυλίες με τον τίτλο «Μάνος Χατζιδάκις – Τρόποι του φεγγαριού», που θα πραγματοποιηθούν στο Ηρώδειο στις 24 & 25 Σεπτεμβρίου.