Δύο βρετανίδες Μήδειες εξομολογούνται

Η Ελεν ΜακΚρόρι και η Νταϊάνα Ριγκ μιλούν για τη διαχρονικότητα της ηρωίδας του Ευριπίδη

του Χρήστου Νε Ιερείδη

Helen_McCrory_in_rehearsa_014.limghandler Θεωρείται από τις εμβληματικές φιγούρες της αρχαιοελληνικής δραματουργίας. Η δε πρόκληση για την ηθοποιό που θα υποδυθεί τη Μήδεια στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη είναι μεγάλη.
Με αφορμή τη σειρά παραστάσεων της «Μήδειας» σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Βρετανίας η Ελεν ΜακΚρόρι, η σημερινή πρωταγωνίστρια, και η Νταϊάνα Ριγκ, η οποία υποδύθηκε τη Μήδεια το 1992 σε παραγωγή του λονδρέζικου Αλμέιντα, μέσα από τις αναμετρήσεις τους με τον ρόλο, αναλύουν στον βρετανικό «Γκάρντιαν» τους λόγους για τους οποίους έχει οικουμενική διαχρονικότητα.
«Η Μήδεια κινητοποιεί το μυαλό, την ψυχή και το σώμα περισσότερο από κάθε άλλον ρόλο που έχω παίξει έως τώρα» παραδέχεται η Ελεν ΜακΚρόρι, διότι – εξηγεί η Νταϊάνα Ριγκ – «πρέπει να κάνεις ενδοσκόπηση σε βάθος, να δουλέψεις σκληρά καθώς πρόκειται για προσωπική ερμηνεία».
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο «πρέπει μέσα σε μιάμιση ώρα να έχω πείσει τον θεατή ότι είμαι ικανή για όλα, ακόμη και να σκοτώσω τα παιδιά μου. Και το σπουδαιότερο όλων είναι να τον κάνω να με κατανοήσει» παρατηρεί η ΜακΚρόρι. «Διότι είναι εκείνα τα απαίσια συναισθήματα, οι αποτρόπαιες πράξεις τις οποίες όλοι είμαστε ικανοί να διαπράξουμε αν μας εξωθήσουν στα άκρα» συμπληρώνει η Ριγκ.
Διαβάστε τη συνέχεια στο:
http://www.tanea.gr/news/culture/article/5153256/dyo-bretanides-mhdeies-eksomologoyntai/