Ανοίγει σήμερα το απόγευμα στις 18.00 στη Βουλή η αυλαία της συζήτησης για την πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα έχει ως στόχο να διερευνήσει τις συνθήκες και τα αίτια κάτω από τα οποία η χώρα οδηγήθηκε στην επιτήρηση και την εφαρμογή και υλοποίηση μνημονιακών πολιτικών.
Η πρόταση μάλιστα περί σύστασης της επιτροπής αυτής αναμένεται να υπερψηφιστεί σήμερα έως αργά το βράδυ, κατά την συνεδρίαση του σώματος των βουλευτών, με ονομαστική ψηφοφορία. Σε τυπικό επίπεδο, για να είναι δυνατό να συσταθεί η επιτροπή θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της τουλάχιστον τα δύο πέμπτα των βουλευτών, ήτοι 120 βουλευτές.
Παρακουλουθείστε ζωντανά την συζήτηση:
Η πρόταση που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως στόχο να διερευνηθούν από την Επιτροπή 4 κρίσιμες περίοδοι:
Η περίοδος Οκτωβρίου 2009-Μαΐου 2010 κατά την οποία η χώρα υπήχθη στο Μνημόνιο (πρώτη Δανειακή Σύμβαση).
Έπειτα, η περίοδος Μαΐου 2010-Νοεμβρίου 2011 (δηλαδή, η δεύτερη Δανειακή Σύμβαση).
Η περίοδος Νοεμβρίου 2011-Μαΐου 2012 (η περίοδος, δηλαδή, του PSI).
Η περίοδος από το 2012 και μετά.
Στην πρόταση που καταθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητείται έρευνα για πιθανά ποινικά αδικήματα πολιτικών προσώπων. Σε περίπτωση, όμως, που κατά την εξέλιξη της διαδικασίας προκύψουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων η διαδικασία θα περάσει σε νέο στάδιο καθώς θα υπάρξει πρόταση περί σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής.
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό της πρότασης ότι, παρότι τίθεται θέμα διερεύνησης των αιτιών και συνθηκών κάτω από τις οποίες η χώρα οδηγήθηκε στην επιτήρηση και την εφαρμογή και υλοποίηση μνημονιακών πολιτικών, στο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένα πολιτικά ονόματα. Ωστόσο, το γεγονός ότι αναφέρονται μία προς μία οι τέσσερις περίοδοι διερεύνησης σημαίνει ότι ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην συγκεκριμένη πρόταση έχοντας εκ των προτέρων εντελώς συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέτει θέμα διερεύνησης από την περίοδο της Διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ το 2009 (δηλαδή από την περίοδο της πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου) οπότε και η χώρα άρχισε να εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές. Η πολιτική όμως αυτή στόχευση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ν.Δ. Και του ΠΑ.ΣΟ.Κ αν και αυτό έχει συμβεί για εντελώς διαφορετικούς λόγους.
Η Ν.Δ. αντιδρά με σφοδρό τρόπο στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα έχει περάσει εδώ και μέρες στην αντεπίθεση αφού όχι μόνο θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση (αν και θα συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή με στελέχη του κόμματός της) αλλά και θα καταθέσει πρόταση περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα έχει ως στόχο να διερευνηθεί η περίοδος από το 1981 και μετά (δηλαδή από την πρώτη Διακυβέρνηση του τόπου από τον Ανδρέα Παπανδρέου και έπειτα).
Με αυτό τον τρόπο είναι προφανές ότι, ενώ βάζει εντός του κάδρου των ευθυνών ουσιαστικά το σύνολο των ελληνικών κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ, ο προφανής στόχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι να μην διερευνηθεί μόνο η περίοδος που έφερε τα Μνημόνια διότι, προφανώς, θεωρεί ότι η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο είναι το αποτέλεσμα της έως τότε διαχείρισης και όχι η αιτία των προβλημάτων που επί εποχής Μνημονίων δημιουργήθηκαν.
Έτσι, σαφώς, με την πρότασή της, ρίχνει το βάρος σε μία ευρύτερη χρονικά εποχή κατά την οποία θεωρεί ότι συσσωρεύτηκαν τα δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα, Η Ν.Δ. προχωρά και ένα βήμα παραπέρα βάζοντας φωτιά στο νεότευκτο πολιτικό και κυβερνητικό σκηνικό αφού στην πρότασή της ζητά να ενταχθεί στο υπό διερεύνηση διάστημα ακόμα και το πρώτο δίμηνο του 2015.
Με αυτό τον τρόπο μάλιστα, όχι μόνο επιχειρεί να αντιπολιτευτεί στο πλαίσιο του “σκληρού ροκ” την Κυβέρνηση αλλά και να προβάλλει την από καιρό εκφρασμένη θέση της σύμφωνα με την οποία η νέα Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στην παράταση του Μνημονίου και σε καμία περίπτωση στο “σκίσιμο” του.
Είναι μάλιστα σαφές ότι παράλληλα η Ν.Δ. Θα προσπαθήσει να κάνει μία σκληρή αντιπαραβολή της δικής της διαπραγματευτικής τακτικής με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ αφού θα υπερτονίσει τη επίσημη ρήση του κόμματος που ήταν η εξής: “Τελικά συναντηθήκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς βγαίναμε από το Μνημόνιο ενώ εκείνοι έμπαιναν”.
Βεβαίως, παρά το γεγονός ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής από το 1981 και μετά, αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι δε θα υπερασπιστεί σθεναρότατα την Διακυβέρνηση Κώστα Καραμανλή (2004-2009), διακυβέρνηση που έχει έντονα ήδη στοχοποιήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ και ο Ευ. Βενιζέλος. Παράλληλα, όπως είναι φυσικό, θα υπερασπίσει μαχητικά και την τελευταία Διακυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά, δηλαδή τα τελευταία δυόμιση χρόνια όπου υφίστατο η Συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Το ΠΑΣΟΚ παράλληλα προχωρά ένα βήμα παραπέρα δεδομένου ότι δεν επιθυμεί να κληθούν στην Επιτροπή μόνο Έλληνες πολιτικοί αλλά ακόμα και πολύ σημαντικοί ευρωπαϊκοί και θεσμικοί παράγοντες (όπως για παράδειγμα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ) έτσι ώστε να αναζητηθούν όχι μόνο εγχώριες ευθύνες αλλά ακόμα και ευρωπαϊκές και διεθνείς ευθύνες που πιθανώς προκύπτουν από τα προγράμματα που κατευθύνθηκαν προς στήριξη της ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο των Δανειακών Συμβάσεων.