FT: Δύο «διαζύγια» θέλουν οι Ευρωπαίοι από τον Τσίπρα

Να εγκαταλείψει ο Αλέξης Τσίπρας την «ακροαριστερή» πτέρυγα του κόμματός του αλλά και τον εκ δεξιών κυβερνητικό του εταίρο και να συνεργαστεί με το «παραδοσιακό κεντροαριστερό» κόμμα του ΠΑΣΟΚ και το νέο κεντροαριστερό κόμμα του Ποταμιού φαίνεται ότι επιθυμούν διακαώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Financial Times στο οποίο, όμως, οι ίδιες πηγές σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν πρόκειται να επιβάλουν την κυβερνητική αλλαγή στην Αθήνα, ούτε θα ήθελαν να δοθεί μια τέτοια εντύπωση, γιατί ήδη έχουν κατηγορηθεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ότι «έσπρωξαν» σε παραίτηση τόσο τον Γιώργο Παπανδρέου στην Ελλάδα το 2011 αλλά και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία την ίδια χρονιά. Η συζήτηση πάντως για το θέμα φαίνεται ότι διεξάγεται ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε χαμηλούς ή σε λιγότερο χαμηλούς τόνους.

Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κρύβουν τον θυμό τους, που γίνεται ολοένα μεγαλύτερος, από τις παλινωδίες, όπως υποστηρίζουν, της ελληνικής κυβέρνησης τις οποίες αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την άσκηση ακραίας ισορροπίας εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα. Όπως εκτιμούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να πετύχει μια πραγματική συμφωνία αν «δεν ξεφορτωθεί το ακροαριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ».

«O Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Άλλος υψηλόβαθμος παράγοντας ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών εμφανίζεται, στο δημοσίευμα, να εκτιμά ότι αυτή η κυβέρνηση στην Ελλάδα «δεν μπορεί να επιβιώσει».

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times τις απόψεις αυτές ως ένα βαθμό τις συμμερίζονται και εκπρόσωποι της λεγόμενης μετριοπαθούς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, όμως, δεν κατονομάζονται. Αυτοί εμφανίζονται να εκτιμούν ότι η Αριστερή Πλατφόρμα «είναι πρόβλημα», ότι η εσωτερική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί περίπου τοκ 1/3 του κόμματος, ελέγχει αρκετούς βουλευτές και θα μπορούσε να «ρίξει» την κυβέρνηση αν διαφωνήσει και δεν στηρίξει σε μια ψηφοφορία.
Οι ίδιοι εκπρόσωποι της μετριοπαθούς πτέρυγας υποστηρίζουν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές ήταν «περισσότερο ομάδα συζήτησης» παρά πολιτικό κόμμα και ως συνέπεια είναι δύσκολο να υπάρξει ξαφνικά ένα «αίσθημα κομματικής πειθαρχίας». «Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως είμαστε στην εξουσία λιγότερο από 100 ημέρες» φέρονται να προσθέτουν.Το όνομα που αναφέρει το δημοσίευμα είναι αυτό του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος περιγράφεται ως επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας και ως εξίσου δημοφιλής στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Πρωθυπουργός. Όπως σημειώνεται τα μέλη της Αριστεράς Πλατφόρμας έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρουν τυχόν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες πιέζουν οι δανειστές.Επικαλούμενο τις εκτιμήσεις Ελλήνων Καθηγητών όπως π.χ. ο Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στην ΑΣΟΕΕ ή ο Άρης Χατζής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το άρθρο των Financial Times επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να εκφράζουν ολοένα εντονότερα την οργή και τις πιέσεις τους προς τον Αλέξη Τσίπρα για να προχωρήσει στα δύο αυτά «διαζύγια» (το κομματικό και το κυβερνητικό) αλλά εκτιμάται ότι είναι πολύ πρώιμο να περιμένει κανείς να αποδώσουν αυτές οι πιέσεις άμεσα.Όπως αναφέρεται, προς το παρόν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τηρεί δύο διαφορετικές στάσεις εντός και εκτός χώρας, όντας πιο μετριοπαθής και συζητήσιμος εκτός συνόρων σε όλες τις διεθνές επαφές του και υιοθετώντας πιο «σκληρή» στάση εντός καθώς, όπως σημειώνεται, δεν έχει ακόμη φθαρεί και το κυρίαρχο «αφήγημα» του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο τον έφερε στην εξουσία ως κάτι διαφορετικό από τα προηγούμενα κόμματα.Εκτός από το ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι εύκολα σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει στις δύο αυτές ρήξεις χωρίς να διακινδυνεύσει την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την παραμονή του στην εξουσία, εντείνοντας περαιτέρω την πολιτική αστάθεια, το άρθρο επισημαίνει ότι επιπρόσθετα προβλήματα στην κατεύθυνση της συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, στην οποία εμφανίζονται τουλάχιστον να «σπρώχνουν» οι πιστωτές είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
 Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται, όπως τονίζεται,από την πλειοψηφία των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ μέρος του παλαιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που γονάτισε την ελληνική οικονομία και μετά απέτυχε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Επιπρόσθετα στο κόμμα επικρατεί αναταραχή μετά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα και βαίνει προς συνέδριο.
Από την άλλη, το Ποτάμι και ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης, το οποίο επίσης δεν είναι τόσο «συμπαθές» σε σημαντικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δηλώσει έτοιμοι για συνεργασία αλλά μόνο στη βάση ενός κοινά επεξεργασμένου προγράμματος, ενώ έχουν θέσει και ως όρο την απομάκρυνση από την κυβέρνηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Κατά τους Financial Times, τα «νεύρα» Ευρωπαίων αξιωματούχων έχει ενοχλήσει και ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον οποίο κατηγορούν ότι αντί να παρουσιάζει τις προτάσεις της Ελλάδας, συχνά παρασύρεται σε διαλέξεις. Ως απόδειξη της δυσφορίας προς το πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη η εφημερίδα αναφέρει πχ τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μ. Νούναν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι πλέον τις διαπραγματεύσεις τις χειρίζεται ο Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, αλλά και τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου περί «περιθωροποίησης», «παραγκωνισμού» κλπ του κ. Βαρουφάκη, τα οποία έρχονται και επανέρχονται.
Κλείνοντας το άρθρο, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν συμμερίζονται τις εκτιμήσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης ότι είναι θέμα χρόνου να μειωθεί κατακόρυφα η δημοφιλία τόσο του κ. Τσίπρα όσο και της κυβέρνησής του στο εσωτερικό της χώρας, κάτι που θα καταστήσει ευκολότερη και την οποιαδήποτε αλλαγή στην προαναφερθείσα κατεύθυνση. Η άποψη αυτή στηρίζεται στην εκτίμηση ότι όσο η κυβέρνηση αθετεί προεκλογικές της υποσχέσεις και υποχωρεί απέναντι στους δανειστές χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών τόσο θα μειώνεται η λαϊκή της υποστήριξη.
Οι Ευρωπαίοι, από την άλλη, δεν είναι τόσο βέβαιοι. Υπάρχουν, μάλιστα, και εκτιμήσεις ότι, αν ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του πιεστούν πολύ από τους πιστωτές και δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας άμεσα, κάτι που σημαίνει ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε σειρά έκτακτων μέτρων όπως πχ είναι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι για να αποτραπεί ένα bank run, δεν αποκλείουν η δημοτικότητά τους να εκτοξευτεί αντί να πέσει καθώς στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού οι πιστωτές είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλείς.