Μεταναστευτικό: Κρίσιμη Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Η στάση της Ελλάδας

Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο της νέας σεζόν και η ατζέντα είναι «βαριά», καθώς εκτός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνει ακόμα το μεταναστευτικό και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας (έκθεση Ντράγκι).

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που κράτη-μέλη έχουν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανησυχίες για νέα αύξηση των ροών από τον Λίβανο.

Η θέση της Φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έδωσε τον τόνο σε επιστολή της προς τους ηγέτες των κρατών – μελών:

«Πρέπει να διερευνήσουμε τρόπους να προχωρήσουμε προς τη δημιουργία κέντρων υποδοχής εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης…».

Έκανε παράλληλα αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας για την κατασκευή hotspots στις πόλεις Γκιάντερ και Σενγκίν, με οικονομική στήριξη από τη Ρώμη.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζει, επίσης, ότι αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με νομοθέτημα για τις επιστροφές προσφύγων και μεταναστών.

Η στάση Μητσοτάκη

Στο μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η στήριξη και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, η οποία αποτελεί βασικό και πρώτο πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα – και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση. Αναμένεται ακόμη να υπογραμμίσει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι΄αυτό τον σκοπό.