«Μυστήριο» ο καιρός - Νέα δεδομένα με τον ερχομό του «Ωμέγα εμποδιστή»

Με βάση τις προγνώσεις των Ελλήνων μετεωρολόγων, είναι σίγουρο πως τα επόμενα 24ωρα ο καιρός αλλάζει, καθώς ο υδράργυρος πέφτει και τα πρώτα κρύα αρχίζουν να απασχολούν τη χώρα μας.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι οι βροχές που θα μας απασχολήσουν το Σαββατοκύριακο και κατά πόσο αυτές θα είναι σοβαρές.

Τι λένε Μαρουσάκης, Κολυδάς

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ένα βαρομετρικό χαμηλό θα προσπαθήσει, από την περιοχή της Ιταλίας, να αποδιοργανώσει τον Ωμέγα Εμποδιστή (το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που εξαπλώνεται πάνω από μεγάλο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου) και αφού δώσει πολλά και επικίνδυνα νερά στην περιοχή της Ιταλίας, θα απασχολήσει με αρκετά καλές πιθανότητες τη δυτική Ελλάδα.

Το σύστημα κακοκαιρίας αν καταφέρει να «νικήσει» τον αντικυκλώνα που του κλείνει τον δρόμο, θα φτάσει στη χώρα μας με μεγάλη ενέργεια και αρκετά εμπλουτισμένο με υδρατμούς. Τέτοιες ατμοσφαιρικές κυκλοφορίες κατά περίπτωση, οδηγούν τα βαρομετρικά χαμηλά ακόμη και στο να λάβουν τροπικά χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του πάντως, ο διεθυντής της ΕΜΥ, κ. Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει πως η παρουσία του υποτροπικού αεροχείμαρρου στις ακτές της Αφρικής από τα τα μέσα της εβδομάδος και μετά, θα «κατευθύνει» το ανώτερο χαμηλό της Δυτικής Ευρώπης προς την περιοχή μας και θα αλλάξει η μορφή του Ω-Block. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλωθούν βροχές, το Σαββατοκύριακοο κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

Κρύο

Στην ανάρτησή του πάντως ο Μαρουσάκης, αναφέρει πως τις επόμενες ημέρες θα οδηγηθούμε σε έναν άλλο τύπο καιρού που συνήθως τον συναντάμε προχωρημένο Νοέμβριο και μετά όπου γίνεται συνήθως λόγος και για τα πρώτα αξιόλογα χιόνια στα βουνά μας.

Μάλιστα σε αρκετές περιοχές θα πέσουμε και κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Πάντως, έως την Παρασκευή οι βροχές θα είναι λίγες.