Τέλος οι εκδρομές για τους μαθητές με παραβατική συμπεριφορά

Η κατακόρυφη αύξηση περιστατικών βίας ανηλίκων εντός ή εκτός σχολικού περιβάλλοντος προβληματίζει, με το Υπουργείο Παιδείας να έχει ήδη θεσπίσει «κόφτη» από τις εκδρομές για τους μαθητές με παραβατική συμπεριφορά.

Ειδικότερα, με σχετική διάταξη που αναφέρεται σε εγκύκλιο που στάλθηκε σε Γυμνάσια και Λύκεια αναφέρεται ρητά ότι οι Διευθυντές Σχολείων και οι Σύλλογοι Διδασκόντων δύνανται να «ρίχνουν ποινές» στους μαθητές όταν παρουσιάζουν αποκλίνουσα συμπεριφορά και εκτός σχολικής μονάδας.

Η εν λόγω προσθήκη παίζει σημαντικό ρόλο γιατί μπορεί ο μαθητής να μην έχει προκαλέσει ζητήματα εντός σχολείου αλλά να έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε παρελθούσα εκδρομή ή να έχει εμπλακεί ως θύτης σε περιστατικό βίας. Με το εν λόγω πλαίσιο το αρμόδιο Υπουργείο επιχειρεί να «φρενάρει» απαράδεκτες ενέργειες και συμβάντα που θα μπορούσαν τυχόν να συμβούν στις μαθητικές εκδρομές.

Ειδικότερα το άρθρο 28 της απόφασης ορίζει αναλυτικά τα παιδαγωγικά μέτρα που δύνανται να εφαρμοστούν με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών/τριών που παρουσιάζουν αποκλίνουσα συμπεριφορά εντός και εκτός σχολικής μονάδας, κατά τον λόγο αρμοδιότητας του καθενός εκπαιδευτικού οργάνου. Μεταξύ αυτών των πειθαρχικών μέτρων είναι και ο αποκλεισμός από πάσης φύσεως δράσεις, εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές εκδρομές που διοργανώνει το σχολείο, σωρευτικώς ή διαζευκτικώς, εντός του τρέχοντος διδακτικού έτους.