ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Καθολική νίκη του Χάρη Δούκα σε debate και social media

Το χθεσινό debate των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, εξελίχτηκε σε μια ουσιαστική συζήτηση, έναν ανοιχτό διάλογο με πολιτικούς όρους και με έναν ξεκάθαρο νικητή, τον Χάρη Δούκα.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κέρδισε κατά κοινή ομολογία τις εντυπώσεις με την καθαρότητα των θέσεών του και την πειστικότητα του λόγου του, παρόλο που δέχθηκε πολλά «συντροφικά» χτυπήματα κάτω απ’ τη μέση από συνυποψηφίους του.

Κατά τη διάρκεια του debate, ο Χ. Δούκας μίλησε ως υποψήφιος πρωθυπουργός και όχι απλά ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Παρουσίασε με σαφήνεια το όραμά του για το μέλλον του κόμματος αλλά και της χώρας, προσεγγίζοντας τα βασικά ζητήματα με στρατηγική και αποφασιστικότητα.

Από την αρχή μέχρι το τέλος της συζήτησης, ο Χάρης Δούκας διατήρησε μια καθαρή πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση, επικεντρωμένος σε σημαντικά θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, όπως η κοινωνική στέγαση, ο δημόσιος χαρακτήρας της Παιδείας και της Υγείας, η αντιμετώπιση της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.
«Υπάρχει μια νόρμα στο εξωτερικό, σύμφωνα με την οποία αν φτιάχνεις πολύ μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα, το 10% θα πρέπει να γίνεται εργατική κατοικία και να στηρίξει για παράδειγμα τους φοιτητές. Και ρωτάω: Φτιάχνονται πολύ μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις στη χώρα, για παράδειγμα στο Ελληνικό. Το 10% θα ισχύσει για αυτή την πολύ μεγάλη επένδυση, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης; Θα ισχύσει αυτή η κοινωνική νόρμα που θα δώσει πολύ μεγάλη βοήθεια στα νέα παιδιά και τις οικογένειες; Και είναι μια δημόσια ερώτηση που απευθύνω και θα ήθελα μια απάντηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χάρης Δούκας.

Ενώ σχετικά με τη ΔΕΗ και απαντώντας στην Άννα Διαμαντοπούλου, ο Χ. Δούκας είπε χαρακτηριστικά:
«Θέλω όμως να πω και κάτι άλλο που είναι και πάρα πολύ σημαντικό και αφορά τη ΔΕΗ. Είπε η Αννα (Διαμαντοπούλου) ότι δεν εκφράζουμε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι λοιπόν ότι η ΔΕΗ έχει το Δ που λέει Δήμοσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και δεν πρέπει να το ξεχνάει. Και δεν πρέπει να σέρνει τον χορό της ακρίβειας αλλά να κρατάει τις τιμές χαμηλά. Και επειδή την έχω ακούσει πάρα πολύ που λέει για την έκθεση του Ντράγκι. Μία από τις τρεις πρώτες, κορυφαίες προτεραιότητες είναι η φτηνή ενέργεια. Κρίσιμο ρόλο εδώ έχουν να παίξουν οι δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες ακριβώς πρέπει τα επόμενα δύο χρόνια και αυτή είναι η πρόταση μου να έχουν σταθερά τιμολόγια, όχι κυμαινόμενα. Έτσι ώστε όποιος έχει επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο γιατί του αρέσει το πράσινο όπως και εμένα να μην το πληρώσει πάλι ακριβά. Σταθερά για τα επόμενα δύο χρόνια κι ας μειωθούν τα υπερκέρδη της ΔΕΗ».

Σε αντίθεση με άλλους υποψηφίους που επικεντρώθηκαν σε γενικότητες ή επιθέσεις, ο Χάρης Δούκας παρέμεινε συγκεντρωμένος στο μήνυμα της ενότητας και ανανέωσης της προοδευτικής παράταξης, κάτι που φαίνεται να αγγίζει τόσο τα μέλη του κόμματος όσο και το ευρύτερο ακροατήριο.

Χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση που έδωσε ο Χάρης Δούκας σε follow up ερώτηση, σχετικά με τη διττή του ιδιότητά ως δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

«Ακριβώς για αυτό που λέτε είναι πάρα πολύ σημαντική η προσπάθεια που κάνω, διότι ενδυναμώνει την προσπάθειά μου και η διεκδίκηση της Προεδρίας στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ διότι βάλλεται η αυτοδιοίκηση, αφυδατώνεται συνέχεια και είναι εκδικητική η κυβέρνηση και ως προς το πρόσωπό μου και ψάχνουμε ένα αντίβαρο ακριβώς για να δημιουργήσει μια αποκέντρωση στην πράξη, διότι το υπερσυγκεντρωτικό υδροκέφαλο κράτος του κυρίου Μητσοτάκη μας συνθλίβει και δημιουργεί πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες όχι μόνο σε μένα αλλά και σε όλους τους Δήμους», τόνισε ο Χάρης Δούκας, που κατόρθωσε εν τέλει να κυριαρχήσει στη συζήτηση, αφήνοντας μια αίσθηση ελπίδας και προσδοκίας για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Κυρίαρχος και στα social media

Κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, ο Χάρης Δούκας δεν κέρδισε μόνο τις εντυπώσεις στο στούντιο της ΕΡΤ, αλλά κυριάρχησε και στα social media, όπου η παρουσία και οι αναρτήσεις του έτυχαν ευρείας αποδοχής και υποστήριξης.

Η καθολική του υπεροχή στα κοινωνικά δίκτυα αποτυπώθηκε με χιλιάδες θετικές αναφορές και συζητήσεις, με τους χρήστες να εξυμνούν τις τοποθετήσεις του και την αποφασιστικότητά του.

Οι ζωντανές μεταδόσεις και τα αποσπάσματα από την ομιλία του αναδημοσιεύθηκαν ευρέως, ενώ οι σχολιαστές μίλησαν για την ελκυστικότητα του πολιτικού του μηνύματος σε ένα κοινό που αναζητά ειλικρινείς και πρακτικές λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Συγκεκριμένα, στη σελίδα του Χάρη Δούκα στο Youtube, οι προβολές του χθεσινού debate ξεπέρασαν τις 8 χιλιάδες, ενώ πάνω από 4 χιλιάδες ήταν και οι προβολές στη σελίδα του στο Facebook.

Ενδεικτικά της υπέροχής του Χ. Δούκα στο debate ήταν και τα θετικά σχόλια στο X (twitter) το οποίο πήρε «φωτιά».

Κατά την αποχώρησή του από το debate, ο Χάρης Δούκας δήλωσε: «είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γιατί πλέον όλοι οι πολίτες έχουν μια ξεκάθαρη άποψη και τους καλούμε στις 6 του Οκτώβρη να προσέλθουν μαζικά για να δημιουργήσουμε μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή».
Τον Χάρη Δούκα συνόδεψαν στο ραδιομεγαρο της ΕΡΤ, οι στενοί του συνεργάτες Κώστας Πανδής, Λάζαρος Καραούλης, Ανδριάνα Μαγγανιά και Παναγιώτης Παπαχατζής.