ΣΥΡΙΖΑ: Οι προτάσεις για το χρονοδιάγραμμα - Τι λένε Κασσελάκης, Πολάκης, «100»

Συνέδριο από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου και εκλογές στις 24 Νοεμβρίου και εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος την 1η Δεκεμβρίου, είναι η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι του Σαββάτου (21/9).

Με τον Παύλο Πολάκη πάντως, να επιμένει σε πιο γρήγορες διαδικασίες, προτείνοντας συνέδριο στις 5 Οκτωβρίου και εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, με δεύτερο γύρο στις 10 Νοεμβρίου, εφόσον χρειαστεί. Η ψηφοφορία για το ποια πρόταση θα περάσει θα γίνει μέχρι τις 20:00 το βράδυ.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μετέχει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βρίσκεται στην Άρτα (σε μια επίσκεψη με μηνύματα στην Όλγα Γεροβασίλη, καθώς πρόκειται για την ιδιαίτερη πατρίδα της) και από Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σύμφωνα και με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, εισηγείται στην Κεντρική Επιτροπή την κατάθεση υποψηφιοτήτων προέδρων μέχρι τις 24 Οκτωβρίου και τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου με αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης. Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου με μέτρο αυτά που ίσχυε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.

Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Φάμελλος στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο

«Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος στην τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας δριμεία κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη. «Το τελευταίο περιστατικό της μομφής σαφώς μας έχει πληγώσει. Κάναμε πολλές προσπάθειες να το αποφύγουμε. Πρέπει να είμαστε όμως ξεκάθαροι: Η μομφή επιλέχθηκε και επιδιώχθηκε από τον πρώην πρόεδρο. Υποτιμώντας ότι αυτό θα είναι στίγμα για το κόμμα, υποτιμώντας τη δυνατότητα να φτάσουμε σε εκλογές από τη βάση, που τόσο συχνά ανέφερε αλλά δεν ήθελε να ακούσει τη γνώμη της. Και μάλιστα με τον ίδιο στη θέση του προέδρου μέχρι τις εκλογές νέας ηγεσίας« είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε: «Και αυτό κάνει ακόμα πιο υποκριτική την αντίδραση μετά το αποτέλεσμα της μομφής, γιατί μία διαδικασία την επιλέγουμε με βάση το καταστατικό και όχι αν μας συμφέρει το αποτέλεσμα ή όχι. Δεν μπορείς να ζητάς την υποβολή και ψήφιση μομφής και αν χάσεις να τη θεωρείς αντιδημοκρατική. Όπως είναι και απαράδεκτοι και καταδικαστέοι οι χαρακτηρισμοί των «κουκουλοφόρων» και της «εκτροπής», δείγματα μίας άλλης κουλτούρας και νοοτροπίας εκ μέρους του».

Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόσθεσε πως ο ίδιος θεωρεί πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι πολιτικές επιλογές του πρώην προέδρου που οδήγησαν στην πρόταση μομφής. Οι ασυνεπείς πολιτικές παλινωδίες, η αποσπασματικότητα, η παραβίαση των αποφάσεων του συνεδρίου, με τα παράλληλα φαινόμενα προσωπικής υπερπροβολής και απαξίωσης της συλλογικότητας, δεν μας στέρησαν μόνο ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές αλλά και οδήγησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη συρρίκνωση της απήχησής μας και στην κοινωνική απαξίωση. Ο αποκεφαλισμός του προεδρείου της ΚΟ χωρίς εισήγηση της ΠΓ και χωρίς καμία αιτιολογία ή έλλειμα, και η προσπάθεια αλλοίωσης των χαρακτηριστικών μας με την πρόταση καταστατικών ρυθμίσεων -που ευτυχώς απορρίφθηκαν στην επιτροπή καταστατικού- απέδειξαν την απόσταση του πρώην προέδρου από τις ιδέες μας αλλά και από τα χαρακτηριστικά του κόμματός μας. Δεν ήθελε αυτό το κόμμα, ένα άλλο ήθελε και για αυτό επανέφερε και την πρόταση αλλαγής του ονόματος όπως είχε γίνει και τον Φεβρουάριο με το ερωτηματολόγιο. Δεν είναι μόνο ότι οι επιλογές του και η πρακτική του δεν αντιστοιχούν στο ρόλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Το σημαντικότερο που ενδιαφέρει και την κοινωνία, είναι ότι αυτές οι επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη εξυπηρέτησαν το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάνει πάρτι εις βάρος της κοινωνίας. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ που εισπράττει από τη ρευστοποίησή μας».

Ο Σωκράτης Φάμελλος στην τοποθέτηση του σημείωσε πως «επειδή πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα οπαδισμού και απειλών, που αμφισβητούν το δημοκρατικό δικαίωμα της άποψης αλλά και την υποχρέωση της τήρησης του καταστατικού, οφείλω να πω ότι αυτές είναι νοοτροπίες και συμπεριφορές άλλων πολιτικών και κοινωνικών χώρων και δεν χωράνε στο σπίτι μας. Ούτε ο αυταρχισμός, ούτε οι κραυγές, ούτε ο στείρος θυμός».

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εξελίξεων και στις υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως «οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου οφείλουν να εκφράζουν, να εξασφαλίζουν και να εγγυώνται την ενότητα, τη συλλογικότητα. Αλλά και τις αξίες και τις ιδέες της αριστεράς. Και φυσικά να δεσμεύονται για το σεβασμό των συλλογικών οργάνων και των αποφάσεων αυτών, όπου εκεί είχαμε και τη μεγαλύτερη ασυνέπεια».

Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε: «Η άποψή μου για τη διαδικασία του Συνεδρίου και των εκλογών προέδρου έχει εκφραστεί. Οφείλουμε όλες οι οργανώσεις μας να κουβεντιάσουν «ήρεμα και απλά» για την πολιτική μας πρόταση για την επόμενη ημέρα. Και αυτό προϋποθέτει ένα σοβαρό διάλογο στραμμένο στην πολιτική και με την ματιά και την σκέψη στο αύριο, που να καλεί όλο τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και όσους όσες έχουν αποτραβηχτεί και απογοητευτεί να συμμετέχουν. Για αυτό και το χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου και των εκλογών πρέπει να δώσει χρόνο για την επανεκκίνηση του κόμματος και την ενεργοποίηση των οργανώσεων. Δεν μπορούμε να ακούμε τα μέλη μόνο όταν ψηφίζουν για πρόεδρο και να μην θέλουμε να συζητάνε πολιτικά οι οργανώσεις και να μη λειτουργούν. Αυτός είναι ο κίνδυνος των fast track διαδικασιών που προτείνουν επιτάχυνση των διαδικασιών. Φυσικά και οι υποψηφιότητες μπορούν να τροφοδοτήσουν επιπλέον αυτό το διάλογο, αλλά όχι μόνο αυτές. Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο».

Με πληροφορίες από Newsit.gr, Documento