IRIS: Λήγει σήμερα η προθεσμία ένταξης - H διαδικασία

Λήγει σήμερα, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να ενταχθούν στο σύστημα πληρωμών IRIS.

Οι υπόχρεοι πρέπει να έχουν συνδεδεμένο το κινητό τους τηλέφωνο με έναν επαγγελματικό λογαριασμό, γνωστό ως «λογαριασμό όψεως». Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη αποστείλει προειδοποιητικά μηνύματα στους υπόχρεους που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το σύστημα IRIS επιτρέπει άμεσες πληρωμές από πελάτες, προσφέροντας σημαντικά οφέλη, όπως μειωμένο ή μηδενικό κόστος προμηθειών και ταχύτερη διεκπεραίωση των συναλλαγών. 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία, εκ των οποίων οι 240.000 ενεργοποίησαν το σύστημα πληρωμών φέτος. Ο ρυθμός εγγραφής έχει πενταπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η υπηρεσία παρέχεται από 12 τράπεζες: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Viva.com, Optima Bank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Αναλυτικά η διαδικασία

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται γρήγορα και εύκολα, χωρίς την υποχρέωση επίσκεψης σε κάποια τράπεζα ή υπηρεσία, μέσω του web banking ή mobile banking των συνεργαζόμενων τραπεζών 24 ώρες το 2ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.

Μέσα από το Internet Banking της τράπεζας του, ο επαγγελματίας σε λίγα βήματα:

  • Επιλέγει την υπηρεσία IRIS Payments από την ενότητα Υπηρεσίες στο Internet Banking.
  • Δηλώνει το αναγνωριστικό προς τους πελάτες του (ΑΦΜ).
  • Συνδέει τον επαγγελματικό λογαριασμό στον οποίο θα πιστώνονται τα χρήματα που θα λαμβάνει μέσω IRIS Payments.
  • Με την ολοκλήρωση της εγγραφής του στην υπηρεσία, παράγεται ο μοναδικός κωδικός QR της επιχείρησης, τον οποίο μπορείτε να διαμοιράζει στους πελάτες του για να τον σκανάρουν και να κάνουν πληρωμές στην επιχείρησή του.
  • Υπενθυμίζεται ότι ο ΙΒΑΝ που θα επιλέξουν οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κατά την εγγραφή τους πρέπει να έχει δηλωθεί στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Επαγγελματικός Λογαριασμός.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ