Eurostat: Μικρή αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, πτώση στο 2,2% στην Ευρωζώνη

Η επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια οδήγησε σε μικρή αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα στο 3,1% τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, αυξητικές τάσεις κατέγραψε και τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς- σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat– αναρριχήθηκε στο 3,1%, από 3% τον Ιούλιο, κατατάσσοντας τη χώρα στην 5η θέση με τον υψηλότερο πληθωρισμό εντός της Ευρωζώνης.

Αντίθετα με την Ελλάδα, σημαντική επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Υποχώρησε τον τρέχοντα μήνα στο 2,2% σε ετήσια βάση, από το 2,6% του Ιουλίου.

Ο δομικός δείκτης (δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων οι οποίες αποτελούν «βαρόμετρο» για την επιτοκιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) υποχώρησε στη ζώνη του ευρώ στο 2,8% ετησίως τον Αύγουστο από το 2,9%, με μηνιαία αύξηση ωστόσο κατά 0,2%.

Όσον αφορά στις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, οι υπηρεσίες έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (4,2%, έναντι 4,0% τον Ιούλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, έναντι 0,7% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,0%, έναντι 1,2% τον Ιούλιο).

Σε επίπεδο κρατών, στο 2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία εξ αιτίας των χαμηλότερων τιμών ενέργειας. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το 2021.

Στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία. Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με πέρυσι τον Αύγουστο, μετά από αύξηση 2,7% τον Ιούλιο.

Στην Ισπανία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Με πληροφορίες από ot.gr, Euro2day