Νεοναζί λέρωσαν με τα σύμβολά τους τη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου Ακυβέρνητες Πολιτείες

Νεοναζί λέρωσαν με αγκυλωτούς και κέλτικους σταυρούς τη βιτρίνα του συνεργατικού καφέ-βιβλιοπωλείου Ακυβέρνητες Πολιτείες στη Θεσσαλονίκη ενόσω αυτό ήταν κλειστό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην ανακοίνωση που δημοσίευσε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης το βιβλιοπωλείο αναφέρει:

«Για τις απειλές φασιστών και λοιπών υπανθρώπων

Πολλές φορές φεύγουμε από το σπίτι μας για τη δουλειά αναλογιζόμενα τις πανάθλιες πράξεις των φασιστών, το κυνήγι μεταναστών στα σύνορα, την, γραφική πλέον, συνεργασία τους με την ΕΛ.ΑΣ. και το κράτος, τα αντιεργατικά, εργοδοτικά σωματεία τα οποία στηρίζουν, τις σεξιστικές, ομοφοβικές, τρανσφοβικές επιθέσεις που τελευταία έχουν πάρει μορφή μάστιγας, τα εθνικιστικά, αλυτρωτικά τους συλλαλητήρια -που πλέον έχουν καταλήξει θλιβερές μαζώξεις μιας χούφτας ατόμων- την στοχοποίηση των ανθρώπων του αγώνα και το δηλητήριο που διαχρονικά διαχέουν σε αυτόν τον κόσμο.

Σήμερα, είδαμε για άλλη μια φορά αυτό το δηλητήριο να στάζει στην βιτρίνα του βιβλιοπωλείου μας. Ενώ λοιπόν αυτό ήταν κλειστό, το βράδυ, σχεδίασαν στην πρόσοψη, σε μεγάλο σχήμα, έναν φασιστικό αγκυλωτό σταυρό, πλάι σε έναν κέλτικο σταυρό – στόχο, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός από την Κου-Kλουξ-Kλαν, χρησιμοποιήθηκε από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής αλλά και ως “σημάδι” σε σπίτια μεταναστών που επρόκειτο να δεχτούν επιθέσεις, και έναν χριστιανικό σταυρό. Δεν παρέλειψαν επίσης να σκίσουν και χαρτί από τον τοίχο με το σύνθημα “Freedom to Palestine”.

Η επιλογή βέβαια να στοχοποιήσουν τα φασιστοειδή τις Ακυβέρνητες Πολιτείες δεν είναι τυχαία. Από το είδος των βιβλίων μας, τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, τον κόσμο που συχνάζει στο βιβλιοπωλείο και τον τρόπο λειτουργίας μας, ισότιμα και αντιεραρχικά, χωρίς αφεντικά, μέχρι την οργανική μας σχέση με το αντιφασιστικό κίνημα, τις απεργίες που συμμετέχουμε ή την συμμετοχή των μελών στις διαδηλώσεις απέναντι στην κρατική θανατοπολιτική ενάντια στους μετανάστες, απέναντι στην ομοφοβία και την τρανσφοβία ή στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, αυτή η επίθεση είναι πλήρως κατανοητή. Τα σύμβολά τους συνοψίζουν τον κόσμο που θέλουμε να καταστρέψουμε, όλα αυτά που μισούμε και απεχθανόμαστε. Από την άλλη, εμείς, δεν θα πάψουμε να πολεμάμε τον φασισμό, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και το καπιταλιστικό σύστημα που τα γεννά και τα θρέφει και να προσπαθούμε να φέρουμε τον κόσμο που οραματιζόμαστε, έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ευτυχίας των από τα κάτω, κάθε μέρα λίγο πιο κοντά.

Οι απειλές των φασιστών δεν μας φοβίζουν, απλά μας χαλάνε την αισθητική».