Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ σε γνωστό γυναικολόγο για φοροδιαφυγή επί μία δωδεκαετία

Σε καθηγητή πανεπιστημίου, γνωστό γυναικολόγο που έχει παράλληλα και ιδιωτική κλινική γονιμότητας, καταλογίστηκε για μια δωδεκαετία πρόσθετος φόρος 2,3 εκατ. ευρώ καθώς δεν προέκυπτε η πηγή προέλευσης των τραπεζικών καταθέσεων στους 36 λογαριασμούς που είχε. Ωστόσο παραγράφηκαν τα 1,7 εκατ. ευρώ και τελικά του καταλογίστηκε διαφορά φόρου 441.000 ευρώ, που με τις προσαυξήσεις φτάνει στο 1 εκατ. ευρώ.

Ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος παρέδωσε στον προϊστάμενο του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) έναν ψηφιακό δίσκο (CD) με τα δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών του γυναικολόγου για τα έτη 2000- 2012.

Το CD είχε δεδομένα (καταθέσεις, αναλήψεις κ.λπ.) από τέσσερις τράπεζες και 36 λογαριασμούς που διατηρούσε ο γυναικολόγος με έξι ακόμα συνδικαιούχους. Κατά περίπτωση, συνδικαιούχοι των 36 αυτών λογαριασμών ήταν η σύζυγός του, τα δύο παιδιά του, η αδελφή, ο αδελφός του και η μητέρα του. Στη συνέχεια, δόθηκε εντολή από το ΚΕΦΟΜΕΠ για τη διενέργεια ελέγχου των εισοδημάτων του για τη δωδεκαετία 2001-2013.

Οπως διαπιστώθηκε, τα 12 αυτά χρόνια ο γυναικολόγος υπέβαλε κοινές δηλώσεις με τη σύζυγό του για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και υπηρεσίες ελευθέριου επαγγέλματος ως γιατρός (χειρουργός γυναικολόγος – μαιευτήρας).

Οι φορολογικές αρχές όμως διαπίστωσαν μέσω του συστήματος ELENXIS του υπουργείου Οικονομικών ότι παράλληλα ο γυναικολόγος είναι νόμιμος εκπρόσωπος, διαχειριστής και μοναδικός εταίρος μονοπρόσωπης Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ).

Από τον έλεγχο αποκαλύφθηκε ακόμη ότι για τις καταθέσεις που διατηρούσε στους 36 τραπεζικούς λογαριασμούς δεν προέκυπτε η πηγή προέλευσης των χρημάτων αυτών. Ετσι, οι φορολογικές αρχές το ποσό που είχε στους τραπεζικούς λογαριασμούς το εξέλαβαν ως μη δηλωθέν εισόδημα.

Με πληροφορίες από protothema.gr