Έρευνα: Οι Έλληνες ξόδεψαν 35 δισ. ευρώ σε online αγορές τους το 2023

Εξαιτίας της ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας και της γενικότερης τεχνολογικές εξέλιξης, το διαδίκτυο όπως καταδεικνύουν τα νέα ερευνητικά δεδομένα έγινε ο βασικός τρόπος ύπαρξης μιας επιχείρησης και οι διαδικτυακές αγορές αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, το πολύ υψηλό ποσοστό των ανθρώπων που πραγματοποιούν online αγορές υποδηλώνει ότι σχεδόν όλοι αισθάνονται άνετα με τις διαδικτυακές αγορές.

Στην Ελλάδα, οι αριθμοί είναι αρκετά εντυπωσιακοί, σύμφωνα με την «Έκθεση 2023 για το ηλεκτρονικό εμπόριο» του Ομίλου Nexi που αναλύει τις προκλήσεις, τις συνθήκες και τις ευκαιρίες για το ηλεκτρονικό εμπόριο στη Σκανδιναβία (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία), στην περιφέρεια DACH (Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία) και στην περιφέρεια CSEE (Κροατία, Ελλάδα).

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, οι συναλλαγές με κάρτες αυξήθηκαν κατακόρυφα, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις αναλήψεις μετρητών το 2022. Αυτή η ανοδική πορεία σηματοδοτεί μια αλλαγή παραδείγματος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, αντανακλώντας εμπιστοσύνη στις ψηφιακές λύσεις πληρωμών.

Διαφοροποιήσεις

Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των φύλων σε σχέση με τη συμπεριφορά τους απέναντι στις διαδικτυακές αγορές, οι Έλληνες τείνουν να αγοράζουν διαδικτυακά λίγο περισσότερο, αν και οι Ελληνίδες δεν απέχουν πολύ.

Ο μεγάλος αριθμός ατόμων που πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες καταδεικνύει τη δύναμη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σχετικά με τη διαφορά γενεών στις διαδικτυακές αγορές, το χάσμα είναι αρκετά στενό. Οι Μillennials εξακολουθούν να «ηγούνται» των διαδικτυακών αγορών, ενώ αντίστοιχα δυναμικά ακολουθούν η Gen X και η Gen Z. Ωστόσο, οι Baby Boomers δεν απέχουν πολύ, αφού φαίνεται να έχουν την τάση να πραγματοποιούν πολύ τακτικά διαδικτυακές αγορές.

Ο κυριότερος λόγος που οι Έλληνες πραγματοποιούν online αγορές είναι οι χαμηλότερες τιμές σε ποσοστό 27%. Αμέσως μετά έρχονται η εξοικονόμηση χρόνου (18%), το βολικό/απλό (16%) και η εύκολη σύγκριση τιμών (15%).

Ακολουθούν η μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων (8%), ότι οι καταναλωτές δεν εξαρτώνται από τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων (5%), η αποφυγή της πολυκοσμίας (3%) και της αναμονής σε μεγάλες ουρές (3%), αλλά και οι μοναδικές επιλογές (2%).

Τι ψωνίζουμε

Αν κρίνουμε από τις τρεις κορυφαίες κατηγορίες δαπανών για φυσικά αγαθά στην Ελλάδα, οι προτεραιότητες είναι σαφείς: στους Έλληνες αρέσει να έχουν τα σπίτια τους καλά εξοπλισμένα με σύγχρονες συσκευές και λευκά είδη, διατηρώντας παράλληλα καλή και τη δική τους εμφάνιση.

Σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες, αυτές οι τρεις αντιπροσωπεύουν το 47% των συνολικών δαπανών για φυσικά αγαθά.

Ειδικότερα για Ηλεκτρικές οικιακές συσκευές ξοδεύουν 3,1 δισ. ευρώ, για λευκές συσκευές 2,6 δισ. ευρώ και για ρούχα 2,4 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα παπούτσια με 1,7 δισ. ευρώ, τα προϊόντα ομορφιάς (π.χ. μακιγιάζ, περιποίηση δέρματος και μαλλιών κ.λπ.) με 1,1 δισ. ευρώ, τα είδη παντοπωλείου και τα είδη έτοιμων γευμάτων επίσης με 1,1 δισ. ευρώ και τα είδη φαρμακείου με 0,8 δισ. ευρώ, τα παιδικά ρούχα και παιχνίδια με 0,6 δισ. ευρώ, τα “φυσικά” προϊόντα (π.χ. CD, βιβλία, ταινίες, παιχνίδια κ.λπ.) με 0,5 δισ. ευρώ. Από τη λίστα δεν λείπουν τα αξεσουάρ (κοσμήματα, ρολόγια, γάντια, τσάντες, καπέλα κ.λπ.) με 0,5 δισ., εξαρτήματα αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας και σκάφους με 0,4 δισ. ευρώ, εξοπλισμός αθλητισμού και αναψυχής με 0,3 δισ. ευρώ, προϊόντα για ζώα με 0,3 δισ. ευρώ, προϊόντα κατασκευών και κηπουρικής με 0,2 δισ. ευρώ, γυαλιά και φακοί οράσεως με 0,2 δισ. ευρώ, όπως και το αλκοόλ και τελευταία τα εσωτερικά φωτιστικά και εξαρτήματα αλλά και τα ερωτικά και σεξουαλικά παιχνίδια με 0,1 δισ. ευρώ το καθένα.