Ηιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη σχολιάζει την έκθεση “The faces of Summer”:
Τα πρόσωπα του καλοκαιριού
Είκοσι τέσσερις καλλιτέχνες φιλοτεχνούν το δικό τους καλοκαίρι.
Εικονογραφούν τις θερινές γεύσεις, τα τοπία, τις παιδικές αναμνήσεις, τις εικόνες μνήμης, την αίσθηση της αναψυχής, το αίσθημα της ραστώνης των διακοπών και τις στιγμές απόλαυσης στη θάλασσα. Τα έργα τους, όλα μαζί, συγκροτούν μια συναρπαστική πολυφωνία με τα ποικίλα πρόσωπα του καλοκαιριού.
Το καλοκαίρι του Σπύρου Βασιλείου συμβολίζεται από το απέραντο γαλάζιο της γαλήνιας θάλασσας ως αναπόληση της γενέτειράς του και του Δημοσθένη Κοκκινίδη από τη θαλασσινή αύρα στα παράλια, με αναφορά στη Δραπετσώνα.
Το θέρος για την Ρένα Αβαγιανού είναι χρωματικές δονήσεις με μαγευτικά τιτιβίσματα και του Κωνσταντίνου Τόλη η διάχυτη χαρούμενη διάθεση που μεταφράζεται σε πανδαισία χρωμάτων.
Η Αγγελική Αντωνέα με το έργο «Αντάρα» παραπέμπει στις απρόβλεπτες αντάρες του καλοκαιριού.
Ο Βαγγέλης Παπαγιάννης με αφαιρετική διάθεση συνθέτει τη χρωματική παλέτα της θερινής ατμόσφαιρας.
Η Σοφία Παπαδοπούλου εικονογραφεί συμβολικά τη γονιμότητα της καλοκαιρινής γης και προβάλλει σχηματικά την ευφορία του πύρινου χώματος.
Ο Χρήστος Παλλαντζάς με το νυχτερινό τοπίο του αναφέρεται στην πανσέληνο του Αυγούστου αναδεικνύοντας τους διάχυτους μαγευτικούς χρωματισμούς του σεληνόφωτος.
Η Δάφνη Αγγελίδου και ο Χρήστος Αλατσάκης στις παραστατικές τοπιογραφίες τους αποτυπώνουν το άπλετο έως και σαρωτικό θερμό φως του καλοκαιρινού μεσημεριού.
Ο Σωτήρης Σόρογκας και η Μαρία Φιλιππακοπούλου με τον έντονο μινιμαλισμό αλλά την χαρακτηριστική αφηγηματική ακρίβεια του έργου τους απεικονίζουν νησιώτικες ξερολιθιές.
Ο Γεράσιμος Κουτσολάκος και η Ειρήνη Κανά υπογραμμίζουν, τη γοητεία του νησιωτικού τοπίου, ο καθένας με την προσωπική του έκφραση, ενώ ο Παναγιώτης Σιάγκρης πλημμυρίζει τον παραθαλάσσιο οικισμό του στην ατέρμονη γοητεία των αποχρώσεων του μπλε χρώματος, του ουρανού και της θάλασσας.
Η Καλλιρρόη Μαρούδα και η Βάσω Πουρίδου επικεντρώνονται στην εικονογράφηση καθημερινών στιγμών σε ηλιόλουστες παραλίες, ενώ ο Κωνσταντίνος Μάσσος αναπαριστά σχηματικά παραθεριστές στην ακροθαλασσιά και δημιουργεί ένα οπτικό γεωμετρικό παιχνίδισμα.
Η Αφροδίτη Σεζένια και η Ελένη Ζούμπα εικονοποιούν την απόλαυση των λουόμενων στη δροσιά του θαλασσινού νερού και η Μάρα Τσαφαντάκη παρουσιάζει την κολυμβήτριά της εν κινήσει μέσα στη θάλασσα.
Για την Ελπίδα Βουτσά και τον Πέτρο Καραβέβα οι θαλασσογραφίες συμβολίζουν το καλοκαίρι της ψυχής τους.
Τέλος η Ειρήνη Ηλιοπούλου μας μεταφέρει εικονογραφικά τις δροσερές γεύσεις των καλοκαιρινών φρούτων.
Οι ποιητικές εικόνες των εικαστικών κεντρίζουν τη φαντασία και μας μεταφέρουν καλοκαιρινές εικόνες σαν αυτές στο ποίημα «Άλλο ένα καλοκαίρι του Τίτου Πατρίκιου»:
Για σκέψου να μην πρόφταινα / κι αυτό το καλοκαίρι / να δω το φως ξανά εκτυφλωτικό / να νιώσω την αφή του ήλιου στο κορμί μου / να οσμιστώ δροσερές και χαλασμένες μυρωδιές / να γευτώ γλυκόξινες και πιπεράτες γεύσεις / ν’ ακούω τα τζιτζίκια ως τα κατάβαθα της νύχτας /να καταλαβαίνω τους δικούς μου που αγαπώ / να μην αδημονώ μ’ αυτούς που με στηρίζουν / να σκέφτομαι κι εκείνους που θέλησα να ξεχάσω / να βρίσκω φίλους που έρχονται από μακριά / ν’ αφήνω κι άλλες ζωές να μπαίνουν στη δική μου / να κολυμπάω σε θάλασσες ζεστές / ν’ αντικρίζω φρέσκα σώματα γυμνά / ν’ αναπολήσω έρωτες, να ονειρευτώ καινούργιους / ν’ αντιληφθώ τα πράγματα που αλλάζουν.
-Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης, μέλος της AICA