Καύσωνα: Πότε θα υποχωρήσει ο υδράργυρος - Προειδοποίηση για θερμικές καταιγίδες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο καύσωνας διαρκείας ο οποίος πλήττει τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται να διατηρήσει τις υψηλές θερμοκρασίες και την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη οι συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες είναι «ο ορισμός του καύσωνα», καθώς η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, ούτε τις βραδινές ώρες.

 

Όπως εξήγησε ίδιος, φαίνεται πως μετράμε αντίστροφα για το τέλος της παρατεταμένης ζέστης, ωστόσο είπε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημείωσε ότι μετά το κύμα ζέστης υπάρχει ένας νέος κίνδυνος. Πρόκειται για τις θερμικές καταιγίδες που θα φέρουν μπόρες και καταιγίδες προς τη βόρεια Ελλάδα.

Ο καιρός σήμερα

Όπως εξήγησε σήμερα θα επιμείνουν οι υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου κυρίως σε δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο. Υψηλές τιμές θα καταγραφούν και στη βόρεια Ελλάδα.

Όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, σήμερα αναμένονται μπόρες και καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα, ενώ στα πελάγη θα πνέουν άνεμοι έως 7 μποφόρ.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στα βόρεια ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αν και θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη θα φτάσει τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς. Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στις περισσότερες αστικές περιοχές περί τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.