Την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου ζήτησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα το βράδυ στις 8, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Κυριακής και την ώρα που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η διαδικασία της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group για το πακέτο μέτρων που έχει καταθέσει η Ελλάδα.
Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου στο Προεδρείο της Βουλής και την Ζωή Κωνσταντοπούλου, με βάση το άρθρο 142 Α του κανονισμού της Βουλής.
Με βάση τα παραπάνω, το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται αφενός να αποκαλυφθεί το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας, αλλά και να αντιπαρατεθούν στο συγκεκριμένο θέμα Κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Μάλιστα, προκειμένου να παραστεί στη συζήτηση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να μιλά στους βουλευτές όλων των κομμάτων στις 20.00 το βράδυ, σχετικά με το περιεχόμενο και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Τι αναμένεται να πει ο Τσίπρας στο Κοινοβούλιο
Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός αναμένεται να τραβήξει γραμμή ανάμεσα στο πενταετές πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα και στο δείγμα γραφής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους δύο μήνες. Αναμένεται επίσης να εισέλθει στις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης και να ενημερώσει για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Επίσης αναμένεται να κάνει σαφείς αναφορές στα νομοσχέδια που προώθησε η Κυβέρνηση στη βάση αυτής της συμφωνίας. Δηλαδή στα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει όλους να πάρουν θέση. Πρωτίστως την αντιπολίτευση, αν συμφωνεί με όσα η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή για νομοθέτηση ή αν συμμερίζεται τις θέσεις των δανειστών.
Στην κίνηση αυτή υπάρχει μήνυμα προς το εξωτερικό καθώς η Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση εμπλοκής των διαπραγματεύσεων προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Όμως στέλνει και ένα μήνυμα προς την εσωκομματική “αντιπολίτευση” που καλείται να πάρει θέση. Στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται η κυβέρνηση επιδιώκει να απουσιάζει η λιτότητα και τα υφεσιακά μέτρα καθώς αυτά αποτελούν “κόκκινες” γραμμές της.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η σύγκληση του Eurogroup εντός της εβδομάδας, ώστε να δοθεί “πράσινο φως” στη ροή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Ενέκρινε τους χειρισμούς η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε διεξοδικά το περιεχόμενο της λίστας των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση για συζήτηση με τους θεσμικούς εταίρους, στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις 16.00 το απόγευμα της Κυριακής.
Ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του εστίασε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και υποστήριξε ότι τα προτεινόμενα μέτρα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς να περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα.
Όπως είπε τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε έναν σχεδιασμό που μεταφέρει το βάρος από τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα στα υψηλά εισοδήματα.
Η Πολιτική Γραμματεία, σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, ενέκρινε τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως καταγράφηκαν και στις προγραμματικές της δηλώσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η ΠΓ επαναβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές» τής κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά τη μη υλοποίηση υφεσιακών μέτρων, μείωσης συντάξεων και μισθών ή περαιτέρω διάλυσης της αγοράς εργασίας.
Πηγή: Έθνος