Η οξεία αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά στη ρύθμιση των υπουργείων Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής για την χορήγηση αδειών διαμονής σε μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας με σκοπό την εργασία προκάλεσε έκπληξη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η επιμονή του πρώην πρωθυπουργού, παρά τις αναλυτικές εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Δημήτρη Καιρίδη και τον Παύλο Μαρινάκη, που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να αποσαφηνίσουν την κατάσταση για να σβήσουν τη φωτιά, δημιούργησε προβληματισμό και ερωτηματικά.
Ο κ. Σαμαράς δεν πείστηκε για τον χαρακτήρα του μέτρου, που αφορά περιορισμένο αριθμό αδειών διαμονής σε ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στη χώρα και με μόνο σκοπό την εργασία σε τομείς που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, όπως αγροτικές εργασίες και ορισμένα μεγάλα έργα. Παρά την πλήρη αποσαφήνιση του μέτρου, που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για να υποστηρίξει κάποιος ότι θα γίνουν μαζικές ελληνοποιήσεις, ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε ότι η θέση του για «φάρο προσέλκυσης μεταναστών» παραμένει. Μάλιστα, έδωσε συνέχεια δια των συνεργατών του παραπέμποντας σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην οποία είχε διαψεύσει ότι υπάρχει πρόθεση για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις. Στελέχη της κυβέρνησης αποκωδικοποίησαν αυτό το σχόλιο ως βολή προς το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που προκάλεσε δυσφορία και ενόχληση.
Έτσι, ενώ χθες είχε αποφασιστεί να μην ανέβουν οι τόνοι, κρίθηκε ότι έπρεπε να υπάρξει μία πιο αυστηρή απάντηση, που δεν θα αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ψηφίσει και να εφαρμόσει την διάταξη. «Ειδικά για ένα θέμα που «καίει» τον κόσμο στην επαρχία, καθώς έχει ανάγκη να μαζέψει τη σοδειά του και δεν βρίσκει εργατικά χέρια», όπως σημειώνεται. Έτσι, από το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξαν να βάλουν ένα τέλος από την πλευρά τους στο θέμα, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι «η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή».
Τρίτο «χτύπημα» Σαμαρά
Ως προς το ερωτηματικά για τις συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά, το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τώρα το μεταναστευτικό, στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι στόχος του είναι να καταστήσει σαφές προς όλους ότι είναι αυτός που εκπροσωπεί την Δεξιά πτέρυγα του κόμματος.
Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι την Τετάρτη που θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή, η κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές της ΝΔ είναι αυτονόητη. «Αυτό δεν αφορά τον κ. Σαμαρά», όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, καθώς «οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν όποτε και όπως θέλουν τις απόψεις τους», συμπληρώνουν. Ωστόσο, χωρίς να υπάρχει υποψία ή κάποια ενημέρωση για διαφωνία από βουλευτές της ΝΔ, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, αυτό είναι μία αυτονόητη θέση για τα μέλη της συμπολίτευσης, καθώς αναμένεται η αντιπολίτευση να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.