«Φρένο» στο 4ήμερο καθοδικό σερί έβαλε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να κερδίζουν τη «μάχη» στο… νήμα, παρότι ενδοσυνεδριακά απειλήθηκαν ακόμη και οι κρίσιμες στηρίξεις των 1.200 μονάδων.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών, αναμφισβήτητα, εστίασε στις εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου, μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης του 8,97% της Alpha Bank στη UniCredit, αλλά και εν όψει του επικείμενου ανοίγματος του βιβλίου προσφορών για το 20% της Εθνικής Τράπεζας.
Πρόκειται για δύο σημαντικά βήματα, με το ελληνικό δημόσιο να επιταχύνει τη διαδικασία αποεπένδυσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Μάλιστα, πολλοί αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει τη διαδικασία ως ορόσημο για την ευρύτερη πορεία της Λεωφόρου Αθηνών.
Στο ταμπλό, τώρα, η Alpha Bank έμεινε σταθερή στο 1,39 ευρώ, δηλαδή στο όριο του αντιτίμου της UniCredit (1,39 ευρώ). Λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών, δε, πέρασε και το πακέτο των 211 εκατ. μετοχών, το οποίο αφορούσε το 8,97%. Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα αυξήθηκε στο +0,8% και τα 5,48 ευρώ, δηλαδή άνω της ανώτατης προκαθορισμένης τιμής για το βιβλίο των προσφορών (5,00 έως 5,44 ευρώ).
Σε κάθε περίπτωση, μια πιο ξεκάθαρη «εικόνα» για τις μετοχές των δύο τραπεζών θα έχουμε μόλις «καθίσει» η σκόνη από την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι επενδυτές αποκτήσουν πλήρη άποψη για την έκβαση των εν εξελίξει διαδικασιών.
Στις υπόλοιπες μετοχές, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Intralot, η οποία συνέχισε το ράλι και έφθασε αισίως στο 0,94 ευρώ, έχοντας τζίρο 3,1 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, ΔΕΗ και Πειραιώς ενισχύθηκαν άνω του 2,5%. Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ διολίσθησε κατά 3,1% εξαιτίας της μείωσης της τιμής – στόχου από τη Eurobank Equities.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,21% και διαμορφώθηκε στις 1.205,55 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.203,08 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 12 μονάδες (από 1.196,46 έως 1.208,02 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 394 εκατ. ευρώ, λόγω του πακέτου στην Alpha Bank.
Ενδοσυνεδριακό «γύρισμα» στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να εξαλείψει τις πρωινές απώλειες και να επιστρέψει στο «πράσινο», με αποτέλεσμα τερματίσει στο +0,78% και τις 957 μονάδες, εν μέσω των εξελίξεων με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Η μετοχή της Alpha Bank, όπως προαναφέρθηκε, έμεινε αμετάβλητη στο 1,39 ευρώ, έχοντας διακινήσει τεμάχια αξίας 325 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του πακέτου για το 8,97%. Αξιοσημείωτη άνοδο κατά 0,7% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έκλεισε στα 5,48 ευρώ. Από και και πέρα, η μετοχή της Eurobank αυξήθηκε στο +0,3% και το 1,49 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς εκτινάχθηκε στο +3% και τα 2,83 ευρώ.
- Alpha Bank -0,04% 1,3945 ευρώ
- Eurobank +0,30% 1,4995 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +0,77% 5,482 ευρώ
- Πειραιώς +2,98% 2,83 ευρώ
Στις τράπεζες το ενδιαφέρον
To Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να ανακόψει το σερί των τεσσάρων διαδοχικών αρνητικών συνεδριάσεων, με τις στηρίξεις των 1.200 μονάδων, οι οποίες είναι «απαραβίαστες» από τις 2 Νοεμβρίου, να αποδεικνύονται καταλυτικές.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως προαναφέρθηκε, στράφηκε στις τράπεζες, καθώς η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «ανεβάζει» στροφές και εισέρχεται στην τελική ευθεία.
Η διάθεση του 20% της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί τη «μητέρα των μαχών» και το «μεγάλο στοίχημα», καθώς ενδεχόμενη επιτυχία θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα, παρασέρνοντας θετικά το σύνολο της αγοράς. Ιδίως μετά τις επιτυχίες σε Eurobank και Alpha Bank.
Μέχρι λοιπόν, να έχουμε μια πρώτη εικόνα από το βιβλίο των προσφορών (ανοίγει την Τρίτη) της Εθνικής Τράπεζας, η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται ρευστή, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, δίχως να αναλαμβάνουν μεγάλα ρίσκα.
Την ίδια στιγμή, το κλίμα στο εξωτερικό είναι αισθητά βελτιωμένο, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από αρκετούς μήνες, οι αναλυτές βλέπουν το τέλος της εποχής των υψηλότερων επιτοκίων. Εύλογα, επομένως, σιγά – σιγά ξεκινά και η συζήτηση για το πότε θα έρθουν οι πρώτες –ευεργετικές για μετοχές και ομόλογα– μειώσεις επιτοκίων.
Τέλος, τα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για ένα εξαιρετικό τρίμηνο, με τα κέρδη και τα έσοδα να είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικά. Άλλωστε, με εξαίρεση του ΟΤΕ, τα υπόλοιπα μεγέθη των blue chips προκάλεσαν ενθουσιασμό στους επενδυτές.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,50% και τις 445 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,31%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,56%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,31% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,05%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones καταγράφει μικρή πτώση έως 50 μονάδες, λόγω της υποβάθμισης του outlook από τον Moody’s.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιείται στα επίπεδα των 80 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,53% και τα 77,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,54% και τα 81,8 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,08% και τα 1.939 δολάρια ανά ουγγιά.