Βουλή: Στην Ολομέλεια το εργασιακό νομοσχέδιο με το ξεπάγωμα των τριετιών

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη για συζήτηση και ψήφιση το εργασιακό νομοσχέδιο μέσα στο οποίο βρίσκεται και η υπουργική τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών.

 

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας», εισάγεται στην Ολομέλεια μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στην Επιτροπή, υπέρ του νομοσχεδίου επί της Αρχής του τάχθηκε η ΝΔ.

Κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Άδωνις Γεωργιάδης, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρατηρήσεις και προτάσεις των κοινωνικών φορέων ανέφερε πως θα προχωρήσει σε προσθήκες και βελτιώσεις του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ΣΦΕΕ που ζήτησε στα άρθρα 26 και 27 του νομοσχεδίου να συμπεριληφθεί η δυνατότητα συμμετοχής στα επιστημονικά ιατρικά συνέδρια και των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών.

Επίσης θα αποσαφηνιστεί ότι το χρηματικό πρόστιμο των 10.500 ευρώ της υποδηλωμένης εργασίας αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που η επιχείρηση χρησιμοποιεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας διαπιστώνει ότι η επιχείρηση έχει βάλει έναν εργαζόμενο να χτυπήσει την κάρτα ότι έφυγε, και αυτός συνεχίζει να εργάζεται.

Σχετικά με την διάταξη που αφορά τους Ιατρούς Εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης ανάφερε πως «θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση ώστε να γράφεται ρητώς και στον Νόμο ότι πάντα θα έχουν προτεραιότητα κάλυψης θέσεως οι γιατροί που έχουν την ειδικότητα του Ιατρού Εργασίας» ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η σχετική ΚΥΑ με τις προϋποθέσεις θα εκδοθεί έχοντας λάβει την σύμφωνη γνώμη του ΚΕΣΥ, την συνυπογραφή του υπουργού Υγείας και θα υπάρχει και χρόνος προκειμένου να εκδοθεί και το πόρισμα της Επιτροπής που θα συμμετάσχει και η Ελληνική Εταιρεία Ιατρών Εργασίας και Περιβάλλοντος.

Ο υπουργός, απαντώντας σε παρατηρήσεις φορέων, αποσαφήνισε ότι η διάταξη για την δυνατότητα 6ήμερης λειτουργίας των επιχειρήσεων δεν αφορά το λιανεμπόριο αλλά μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν πενθήμερη λειτουργία.

Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας επέμειναν στην καταψήφισή του, επί της Αρχής ενώ δήλωσαν πως θα ψηφίσουν ορισμένες θετικές διατάξεις. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί συνολικά επί του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια.

Στο σχέδιο νόμου, επίσης, έχει κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση η υπουργική τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών καθώς και της χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές. Την απαλλαγή από τη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για παροχές του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας των πληγέντων από την κακοκαιρία «Daniel».

Παράλληλα έχουν κατατεθεί δύο βουλευτικές τροπολογίες. Η πρώτη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με θέμα τον «προσδιορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συνυπολογισμός τριετιών». Η δεύτερη, του ΚΚΕ, έχει ως θέμα την «Αναδρομική αναγνώριση της προσαύξησης του μισθού και του ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας. Αναδρομική κατάργησης της Π.Υ.Σ 6/28.2.2012, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 4046/2012 και κάθε διάταξης που πάγωσε την προσαύξηση μισθού και ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας».