Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Φλωρίδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσης της Δικαστικής Αστυνομίας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εισηγήθηκε τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης.
Επιτάχυνση της διαδικασίας στελέχωσης της Δικαστικής Αστυνομίας
Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η επιτάχυνση της διαδικασίας στελέχωσης της Δικαστικής Αστυνομίας προς διασφάλιση της άμεσης και αποτελεσματικής λειτουργίας της. Σκοπός των εισαγόμενων ρυθμίσεων είναι:
α) η συγκεκριμενοποίηση της διαδικασίας στελέχωσης της Δικαστικής Αστυνομίας,
β) η εξειδίκευση των προσόντων διορισμού του προσωπικού του αστυνομικού και του πολιτικού τομέα της δικαστικής αστυνομίας και
γ) η σύσταση περιφερειακών υπηρεσιών Δικαστικής Αστυνομίας σε επίπεδο Τμήματος πολιτικού και αστυνομικού τομέα, στα δικαστικά μέγαρα της επικράτειας.
Διασαφηνίζεται, παράλληλα, με την προτεινόμενη διάταξη το καθεστώς πρόσληψης του προσωπικού του αστυνομικού και του πολιτικού τομέα της δικαστικής αστυνομίας κατά τρόπο που παρέχει αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας και με διακριτή αντιμετώπιση των δύο τομέων.
Προτείνεται η επιλογή και πρόσληψη του προσωπικού του πολιτικού τομέα βάσει του ν. 4765/2021 (Α’ 6), ενώ για το αστυνομικό προσωπικό καθιερώνεται μια ιδιότυπη διαδικασία μέσω προκήρυξης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία εναρμονίζεται με τις βασικές αρχές και εγγυήσεις (διαφάνειας, αξιοκρατίας, αντικειμενικών κριτηρίων) των διαγωνισμών που διεξάγονται υπό το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, αλλά και παρεμφερών ρυθμίσεων που αφορούν προσωπικό που ασκεί καθήκοντα αστυνόμευσης.
Τέλος, με την προτεινόμενη ρύθμιση συστήνονται απευθείας εκ του νόμου και για την πρώτη εφαρμογή του επιπλέον τριάντα έξι τμήματα (τα δεκαέξι είχαν ήδη συσταθεί με το π.δ.), στα οποία κατανέμονται κατά ορθολογικό τρόπο και λαμβανομένων υπόψη των αναγκών τους, οι οργανικές θέσεις του προσωπικού.
Πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας
Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης, το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποτελείται από δύο σκέλη.
Α) Το πρώτο εξ αυτών έχει ως αντικείμενο την τροποποίηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικότερα τόσο ο εγκληματοπροληπτικός όσο και ο σωφρονιστικός χαρακτήρας της ποινής, να ληφθούν νομοθετικά μέτρα για την προστασία της ποινικής δικαιοσύνης από εκείνους που με καταχρηστική και παρελκυστική άσκηση των δικαιωμάτων τους απασχολούν ασκόπως τους λειτουργούς της και παρακωλύουν την ταχύτητα απονομής της και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επεξεργασίας και εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων.
Β) Το δεύτερο εξ αυτών έχει ως αντικείμενο την αναδιαμόρφωση των διατάξεων του ν. 3500/2006, την ενίσχυση της ψυχολογικής και οικονομικής στήριξης αλλά και της κοινωνικής αποκατάστασης των θυμάτων με διεύρυνση των αρμόδιων φορέων, την πρόβλεψη ειδικής υποχρέωσης των επαγγελματιών για την καταγγελία των περιστατικών που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, τη διεύρυνση της διαδικασίας ποινικής διαμεσολάβησης και άλλων δικονομικών μέσων που αποσκοπούν στην πρόληψη των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και στην παρεμπόδιση υποτροπής του δράστη.
Οι επιδιωκόμενοι στόχοι συμπυκνώνονται:
Α) στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της ποινικής δικαιοσύνης μέσω της ενίσχυσης των αρχών της γενικής και ειδικής πρόληψης, της λήψης μέτρων αποτροπής όσων ασκόπως κινητοποιούν τον μηχανισμό της και της αναδιάρθρωσης της δικαστικών συνθέσεων του δευτέρου βαθμού δικαιοδοσίας σε πιο ολιγομελή και ευέλικτα σχήματα, με σκοπό την εκδίκαση περισσότερων υποθέσεων.
Β) την προτεραιοποίηση της προστασίας της οικογένειας με την ενίσχυση των μέσων κοινωνικής αποκατάστασης των θυμάτων, την αυστηρότερη ποινική αντιμετώπιση των δραστών και την ενθάρρυνση των επαγγελματιών για την καταγγελία των περιστατικών που υποπίπτουν στην αντίληψη τους.