ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοίνωσαν υποψηφιότητα και οι Παππάς, Τζουμάκας, αυτοκριτικά πυρά Αχτσιόγλου

Χωρίς την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει από το πρωί του Σαββάτου η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ανοίγουν τα «χαρτιά» τους οι υποψήφιοι διάδοχοι για την προεδρία του κόμματος. Μετά  την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο , ανακοίνωσαν σήμερα τις υποψηφιότητές τους ο Νίκος Παππάς,  αλλά και ο Στέφανος Τζουμάκας.

 

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης προχώρησε σε μία κίνηση με στοιχεία σόου – ζήτησε να αλλάξει η διαδικασία της εκλογής και να μετατεθεί η διαδοχή για το Νοέμβριο, μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αιτούμενος παράλληλα να μιλήσει με τους υποψηφίους διαδόχους. Μετά από λίγη ώρα, έγινε γνωστό ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

Η ομιλία Αχτσιόγλου

Στην ομιλία της, που είχε χαρακτήρα μανιφέστου, η Έφη Αχτσιόγλου επιχείρησε να ισορροπήσει ανάμεσα στην τάση των προεδρικών και την εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας» , ενώ άσκησε κριτική για την προεκλογική τακτική, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατανόησε την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για κυβερνητική σταθερότητα.

Ακόμα, η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ως αίτια της ήττας την  προεκλογική κακοφωνία, την  επικοινωνιακή υστέρηση αλλά και την  έλλειψη επάρκειας τεχνικού χαρακτήρα, ενώ είπε ότι  η διεύρυνση του κόμματος αξιοποιήθηκε για να χαραχτούν στρεβλές εσωτερικές διαχωριστικές γραμμές. Παράλληλα, χαρακτήρισε και πάλι  άγονη σύγκρουση το δίλημμα «Αριστερά ή Κέντρο».

Η υποψηφιότητα Παππά

«Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος» ανέφερε κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Νίκος Παππάς, δηλώνοντας επισήμως την υποψηφιότητά του.

«Η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές. Αν, λοιπόν, η διακήρυξή μας ήταν μία φορά επίκαιρη όταν τη συνομολογήσαμε, είναι πολλαπλά πιο επίκαιρη τώρα, σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής» τόνισε ο κ. Παππάς, υπογραμμίζοντας με νόημα πως «αυτή η παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, έχει ισότιμους αγωνιστές και αγωνίστριες που ο καθένας και η καθεμιά κουβαλά περήφανα στις αποσκευές του, την πορεία και τους αγώνες του για την πρόοδο και τη δημοκρατία στην πατρίδα μας».

H παρέμβαση Τσακαλώτου
Ο Ευκλείδης Τσακαλωτος στην σημερινή του τοποθέτηση επανέλαβε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή.

Είπε ότι μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός σκέψη και συλλογικότητα. Και ότι αυτό μπορεί να γίνει σε μια πορεία προς το συνέδριο. Αλλά το θέμα είναι να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Πρέπει να ξέρουμε που θέλουμε να είμαστε το 2026 και άρα να ξέρουμε πως πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τότε.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια. Αλλά αυτό είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα. Και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες.

Το μανιφέστο Τζουμάκα

Νωρίτερα, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί στο νότιο τομέα της Β’ Αθήνας, κατέθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Ο πρώην υπουργός μοίρασε δακτυλογραφημένο «μίνι μανιφέστο» με το οποίο ζητά να δημιουργηθούν συνδικαλιστικές παρατάξεις του κόμματος στους χώρους όπου δρουν  οι πολίτες και οι νέοι, όπως και τη θεσμοθέτηση θέσης αντιπροέδρου στο κόμμα.

Τα στελέχη «πρώτης γραμμής» 

Στις πρώτες σειρές των καθισμάτων στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής βρίσκονται, μεταξύ άλλων, Σωκράτης Φάμελλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παύλος Πολάκης, Διονύσης Τεμπονέρας, Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Βασιλιάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος κ.α.

Στο βήμα ανέβηκε πρώτη η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου,  η οποία είπε ότι η ανοικτή εκλογή του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα προσδιορίζεται για τις αρχές Σεπτεμβρίου, για να προσθέσει ότι τα στελέχη της πρώτης γραμμής πρέπει να δώσουν το παρών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει αυτή την εκλογική μάχη «με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

Σημειωτέον ότι η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να εξουσιοδοτήσει την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ώστε να ανακοινωθούν τα «χρίσματα» για τις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους την ερχόμενη Τρίτη.

Δείτε φωτογραφίες:

synedriasi-syriza-13
Ευκλείδης Τσακαλώτος-Πέτρος Φιλίππου
synedriasi-syriza-20
Η Έφη Αχτσιόγλου συνομιλεί με την Σία Αναγνωστοπούλου
synedriasi-syriza-16
Χαμογελαστός ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
synedriasi-syriza-18
Έφη Αχτσιόγλου
synedriasi-syriza-12
Παύλος Πολάκης-Νίκος Παππάς
polakis-nikos-pappas
Παύλος Πολάκης και Νίκος Παππάς συζητούν επί εγγράφων
synedriasi-syriza-17
Η συνεδρίαση της ΚΕ ξεκίνησε με εισήγηση της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου
synedriasi-syriza-11
Ράνια Σβίγκου-Γιώργος Βασιλειάδης
synedriasi-syriza-10
Γιάννης Ραγκούσης-Θανάσης Θεοχαρόπουλος-Όλγα Γεροβασίλη
synedriasi-syriza-8
Θεοδώρα Τζάκρη-Διονύσης Τεμπονέρας-Νίκος Παππάς-Φώτης Κουβέλης
synedriasi-syriza-7
Παύλος Πολάκης και στο βάθος Ρένα Δούρου
synedriasi-syriza-6
Γιώργος Βασιλειάδης (καθιστός) – Σωκράτης Φάμελλος (όρθιος)
synedriasi-syriza-5
Γιώργος Βασιλειάδης-Σωκράτης Φάμελλος-Θεοδώρα Τζάκρη
synedriasi-syriza-4
Σωκράτης Φάμελλος-Αθηνά Λινού
synedriasi-syriza-3
Ράνια Σβίγκου-΄Όλγα Γεροβασίλη
synedriasi-syriza-2
Κώστας Αρβανίτης-Ράνια Θράσκια-Ράνια Σβίγκου-Γιώργος Βασιλειάδης
synedriasi-syriza-1
Ρένα Δούρου-Παύλος Πολάκης
pappas-vitsas
Στέλιος Παππάς-Δημήτρης Βίτσας
synedriasi-syriza-15
Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Αχτσιόγλου: Πολιτική Πλατφόρμα

Έχοντας ανοίξει πρώτη το χορό της διαδοχής στα μέσα της εβδομάδας, την πολιτική της πλατφόρμα ως υποψήφια Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να παρουσιάσει η Έφη Αχτσιόγλου προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ για τις θέσεις και τους στόχους του εκτιμάται πως θα τοποθετηθεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με δεδομένο ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε χθες επίσημα την υποψηφιότητά του, παρουσία κορυφαίων στελεχών της εσωκομματικής τάσης «Ομπρέλα».

Δήλωση - Ανακοίνωση υποψηφιότητας 12-07-2023

Τσακαλώτος: Αριστερό κόμμα

Εξηγώντας το όραμά του, αλλά και τις προτεραιότητές του για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο εξής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε χθες πως «χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό, δημιουργικό κράτος, που δημιουργεί πλούτο» και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παραμείνει κόμμα της Αριστεράς, ενώ σημείωσε ότι το στίγμα που δόθηκε στις εκλογές ήταν θολό για την ταυτότητά του. Επιπλέον, σημείωσε ότι η υποψηφιότητα του είναι μια υποψηφιότητα που βασίζεται στο δίπολο συνέχεια και τομή. Η συνέχεια, τόνισε, βασίζεται στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα για όσα καταφέραμε. «Ως κυβέρνηση βγήκαμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Είχαμε και τη συμφωνία των Πρεσπών με τον καθοριστικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα. Στην ιστορία αυτό θα μείνει.» Και συνέχισε λέγοντας ότι η τομή έγκειται στο ζήτημα της ταυτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια ξεκάθαρη ταυτότητα. «Στη δική μου σύλληψη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κομμάτι της Αριστεράς. Δεν μπορώ να φανταστώ μια Αριστερά που δεν θα θέλει να κάνει ανοίγματα στον κόσμο, σε εργαζομένους όλων των ειδών, από τους διανομείς μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του | 14/07/2023 | ΕΡΤ

Παραδέχθηκε ακόμη ότι χρειάζεται μεγάλη συζήτηση και αναστοχασμό για τα αίτια της ήττας του κόμματος στις εκλογές, ενώ περιέγραψε την επιθυμία του για την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Όπως είπε, «θέλω ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει, που είναι αξιόπιστο. Που ακούει όλο τον κόσμο, αλλά δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Ένα κόμμα που ακούει και λέει συγχρόνως. Γι’ αυτό διεκδικούμε την κυβέρνηση επειδή είμαστε σίγουροι ότι σε αυτό που λέμε υπάρχει ένας κορμός που μπορεί να φέρει μια διαφορετική κατεύθυνση στην Ελλάδα. Ένα κόμμα που ξαναβρίσκει την αξιοπιστία του, με τις δικές μας αξίες, προτάσεις, την ικανότητα να ακούμε και σταθερότητα».

Παππάς: Μετασχηματισμός

Πλην των Έφης Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτου, το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ως το πιο θεσμικό, φέρεται να έχει επιλέξει ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, για να καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η οποία θα αντανακλά την ανάγκη συνέχειας στον μετασχηματισμό του κόμματος, ενώ θα υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος της «προεδρικής» πλειοψηφίας.

Σημειωτέον ότι ο κ. Παππάς είχε ταχθεί υπέρ του «να κάνουμε και την αυτοκριτική μας». «Υπήρξαν και καθυστερήσεις στην υλοποίηση της ομόφωνα ψηφισμένης στρατηγικής μας (σ.σ.: για συσπείρωση του κόσμου από την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο). Μπορεί η στρατηγική μας να ψηφίστηκε ομόφωνα, αλλά δεν εφαρμόστηκε ομόθυμα», τόνισε μιλώντας προ ημερών στο Open, για να προσθέσει πως «ο μετασχηματισμός, που εξαγγείλαμε το βράδυ των εκλογών του 2019, δεν περπάτησε. Για λόγους αντικειμενικούς και για λόγους υποκειμενικούς. Αυτά τα λάθη δεν πρέπει να τα κάνουμε». Αναφερθείς, παράλληλα, στο πολιτικό στίγμα που θα πρέπει να έχει ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Παππάς απάντησε πως «δεν μπορούμε να μπούμε στον πειρασμό, στις δύσκολες αυτές στιγμές, να επιλέξουμε μία ζεστή και ασφαλή φωλιά, αυτή της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία, αν δούμε και πανευρωπαϊκά τον χάρτη, φέρνει τα κόμματα αυτά στο όριο της εκλογικής επιβίωσης», υπεραμυνόμενος της διεύρυνσης του κόμματος.

Από το προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο σκιαγράφησε ο κ. Παππάς, δεν λείπουν και αιχμές προς το οικονομικό επιτελείο της διακυβέρνησης Τσίπρα. «Αν εμείς δεν αναγνωρίσουμε ότι πληγώσαμε τη μεσαία τάξη -και την πληγώσαμε σημαντικά- και ότι τα 37 δισ. ευρώ ήταν η άλλη όψη της υπερφορολόγησης θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο σφάλμα. Τα 37 δισ. μαζεύονται με φόρους, δεν θα πάθαινε κανείς κάτι αν ήταν 30 δισ.», συνέχισε ο κ. Παππάς. «Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εκτός της παραγωγικής τους διαδικασίας, διαμορφώνουν και ατμόσφαιρα και άποψη, και αν δεν διατάξουμε τις δυνάμεις μας, ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με αυτό το κομμάτι, θα είναι ένα ακόμα λάθος», κατέληξε.

«Καρφί» Πολάκη σε Τσακαλώτο μέσω… Οξφόρδης

Στο ενδιάμεσο, ένα από τα ζητούμενα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η στάση του βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη, δηλαδή αν θα δηλώσει επισήμως παρών στη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, καταθέτοντας υποψηφιότητα ή θα επιλέξει στάση στήριξης ή ουδετερότητας. Πάντως, χθες, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πρώην Υπουργό Οικονομικών και υποψήφιο για την Προεδρία του κόμματος, Ευκλείδη Τσακαλώτο, μέσω… Οξφόρδης. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Χανίων, ενθυμούμενος μια «δικαστική μάχη» που όπως υποστηρίζει έδωσε ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας για να φύγουν «οι εργολάβοι από 77 νοσοκομεία», υπογράμμισε το πόσο μετράει «να αλλάζεις τη ζωή των σκληρά εργαζομένων προς το καλύτερο», αν και στην πραγματικότητα κατέληγε με μπηχτή προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον οποίο καταλόγισε «θολούρες, δηθενιές και υποτιθέμενη “αστική αυτοπεποίθηση”».

Σημειωτέον ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη διατύπωση, σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Φεβρουάριο του 2022, δηλώνοντας πως «με επηρέασε λιγότερο από άλλους. Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος, αλλά όταν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολλέγιο της Οξφόρδης (Queens College Oxford) που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια αστική αυτοπεποίθηση», είχε πει ο κ. Τσακαλώτος.

Ο ίδιος, ωστόσο, συγκέντρωσε χθες – ημέρα ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του κόμματος και τα πυρά του πρώην επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού της διακυβέρνησης Τσίπρα, Νίκου Καρανίκα, ο οποίος σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα ότι «οι συγκεκριμένοι υπουργοί μας (σ.σ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης) έπραξαν ως δογματικοί φοροεισπράκτορες κρατιστές και δεν ενδιαφέρθηκαν για την ανάπτυξη και το επιχειρείν καθώς θεωρούν μάλλον την ανάπτυξη και το επιχειρείν εχθρό του σοσιαλισμού και προτιμούν η ανάπτυξη να είναι στα χέρια των αστών και των αποφοίτων του Harvard που έχουν την αυτοπεποίθηση των πλουσίων» ανέφερε ο κ. Καρανίκας. Στον αντίποδα, «οκ, ζήτησε μόνο ο Τσίπρας συγνώμη και παραιτήθηκε, δίχως να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι υπεύθυνοι, αλλά πρόγραμμα αναπτυξιακό και διαφορετικής φορολογίας ακόμα δεν είδαμε, ούτε ακούσαμε, αντιθέτως αναπαράγονται Μαρξιστικές ασάφειες και αριστερές ταυτότητες μιας προηγούμενης εποχής» κατέληξε.