Κ. Μητσοτάκης: Την Κυριακή ο κόσμος πρέπει να πάει να ψηφίσει - Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έχει προεξοφληθεί

Συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εκλογών της Κυριακής 25 Ιουνίου, στον ΣΚΑΪ και στους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Σε καμία περίπτωση το προβάδισμα της κάλπης δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Όλοι εστιάζουν στο ανώτατο όριο της ΝΔ, εγώ όμως βλέπω και το κατώτατο, το οποίο είτε δεν δίνει αυτοδυναμία, είτε δίνει ισχνή αυτοδυναμία. Να μην εγκαταλείψει ο κόσμος την κάλπη για την παραλία. Η πρώτη κάλπη δεν προσμετράται. Ο κόσμος πρέπει να πάει να ψηφίσει, λυπάμαι που πρέπει να ξαναπάνε στις κάλπες, αλλά αυτό κάνει η απλή αναλογική. Οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν τι ψηφίζουν και τι θα πάρουν.
Όταν η ΝΔ δεν ήταν στα πολύ καλά της, κάποιοι έλεγαν πως ο Μητσοτάκης θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να πάρει το μπόνους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Οι πολίτες θα πρέπει να ξέρει ποιους ψηφίζει. Θα πρέπει να σκεφτούν δύο φορές. Πάντα υπήρχαν κόμματα δεξιά της ΝΔ. Κάποιοι δοξάζονται κρυπτόμενοι.
Το ποσοστό που θα πάρουμε εμείς θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, όπως το παρουσιάσαμε και στις πρώτες και στις δεύτερες εκλογές.
Είμαστε οι μόνοι που επιμένουν για την αξιολόγηση. Είμαστε οι μόνοι που μιλάμε για μείωση φόρων και ανάπτυξη.
Σίγουρα δεν θα ήθελα μια αυτοδυναμία ενός ή δύο βουλευτών, για προφανείς λόγους. Δεν αρκεί αυτοδυναμία με 151, 152 βουλευτές.

Όσο μεγαλύτερη η εντολή του λαού, τόσο μεγαλύτερη ευθύνη και οι απαιτήσεις. Κάποιοι από το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να… κάτσουν στον πάγκο, δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί. Τον Ιούλιο και ένα μέρος του Αυγούστου θα το φάμε εδώ. Η κυβερνητική λειτουργία δεν σταματάει.

Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την επικαιροποίηση της λειτουργίας του κράτους.
Το 2ο θα αφορά την αποτύπωση των οικονομικών πρωτοβουλιών».

Για την Υγεία

«Υπήρξαν διοικητές νοσοκομείων που δεν ήταν στο ύψος των περιστάσεων.
Η διασφάλιση της ποιότητας της Υγείας είναι στοίχημα και να ξέρει ο πολίτης ότι θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί.
Αν χρειαστεί να αγοράσουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα ώστε ο πολίτης να έχει δωρεάν υπηρεσίες.
Θα μισθώσουμε και υπηρεσίες ελικοπτέρων για μπορέσουν να γίνουν διακομιδές από όλη την Ελλάδα. Θα μισθώσουμε αυτές τις υπηρεσίες από το εξωτερικό, γιατί δεν υπάρχει η υπηρεσία αυτή στο εσωτερικό και δεν είναι απλό.
Στην Υγεία θα γίνουν 10.000 νέες προσλήψεις. Αυτή είναι η δέσμευσή μας.
Τέσσερα χρόνια αυτά που είπαμε τα κάναμε».

Για τις αυξήσεις σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

«Έχουμε προβλέψει 500 εκατ. ευρώ. Αυτομάτως θα γίνουν οι αυξήσεις. Πρώτη προτεραιότητα να στηρίξουμε τους δημόσιους υπαλλήλους με παιδιά.
Το 25% στον ιδιωτικό τομέα είναι εκτίμησή μας. Ήδη έχουμε μια μέση αύξηση στα 1.200 ευρώ, η ανεργία πέφτει, στην Ελλάδα γίνονται πλέον πολλές νέες επενδύσεις».

Για Ερντογάν: «Θα του θέσω το θέμα της Ροδόπης»

«Θα συνεχίσω κανονικά την ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων. Δεν έχει καμία δουλειά να πει στην Ελλάδα πώς θα εξοπλίζεται. Η Ελλάδα δεν έχει αναθεωρητικές σκέψεις. ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είναι στο τραπέζι.
Το θέμα της Ροδόπης θα το θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν. Λυπάμαι που φτάνουμε στις εκλογές με δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ να μη μιλούν και να πηγαίνουν να φωτογραφίζονται κάτω από τα πανό.
Ας αναλάβει ο κ. Τσίπρας τις ευθύνες του. Εγώ σήκωσα το θέμα και έστειλα ένα μήνυμα στην Τουρκία “έως εδώ”.
Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι γιατί είναι άσχετοι. Άκουγα τον Γιώργο Τσίπρα και ήταν σαν τον Ερντογάν.

Δεν θα συζητήσω για θέματα κυριαρχίας και το παράλογο αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση, όταν στα παράλια υπάρχει μεγάλη αποβατική δύναμη. Όλοι έχουμε το παράδειγμα της Ρωσίας.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οτιδήποτε. Ειδικά στον αέρα με τα Rafale, αρκεί να ακούσετε τι λένε οι Τούρκοι αναλυτές».

Για το Tik Tok

«Στη 2η προεκλογική περίοδο, νομίζω κατάφερα να πάω και σε όσα μέρη δεν είχα πάει στην πρώτη. Μίλησα με πολύ κόσμο, βγάλαμε φωτογραφίες, αλλά κυρίως άκουσα τα προβλήματα των πολιτών.
Με το Tik Tok ασχολήθηκα γιατί οι νέοι δεν βλέπουν τηλεόραση, δεν διαβάζουν εφημερίδες. Ενημερώνονται από τα social media. Προφανώς δεν τα κάνω μόνος μου, αλλά το περιεχόμενο είναι δικό μου. Ήθελα να γεφυρώσω αυτό το χάσμα του πολιτικού με τη γραβάτα, με αυτόν που είμαι. Μου αρέσει να αυτοτρολάρομαι όπως στο Tik Tok.
Δεν θα κλείσει το TikTok, θα παραμείνει ένα μέσο επικοινωνίας με τους πολίτες.

Έφερα την Ελλάδα μετά από μία οκταετία να είναι μια κανονική χώρα της Ευρώπης. Εστιάζω στα εισοδήματα και στη μείωση των ανισοτήτων. Ο καθένας θα πρέπει να μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς άγχος.
Οραματίζομαι μια Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί ψηφιακά.
Δεν ξέρω τι θα γίνει στην αντιπολίτευση, είναι δικό τους θέμα. Δεν είδα να κατάλαβαν τι έγινε, συνέχισαν τα fake news και την τοξικότητα. Ο κ. Τσίπρας στη διακαναλική του συνέντευξη αναφέρθηκε στο όνομά μου 49 φορές. Ελπίζω και ο κ. Ανδρουλάκης να σταματήσει την οριακά παιδιάστικη συμπεριφορά και να μη θέλει να συναντηθεί μαζί μου.
Ήττα του πολακισμού ήταν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ζητούμενο είναι μια σταθερή κυβέρνηση και ισχυρή αυτοδυναμία».

Για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

«Οι συγκεντρώσεις είναι και μια εκδήλωση πολιτικής συμμετοχής και κινητοποίησης του κομματικού μηχανισμού. Αύριο θα περάσουμε χρόνο με τις οικογένειές μας και μετά η ευθύνη περνάει στον λαό.
Τα αποτελέσματα θα τα δω, όπως κάθε φορά, από τα γραφεία της ΝΔ».