Σύγκρουση πλοίων στη Χίο: Βίντεο και φωτογραφίες της επιχείρησης του Λιμενικού - Πώς αποφεύχθηκε η ένταση

Η σαφής υπεροχή δυνάμεων και η άμεση αντίδραση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο προκειμένου να μην λάβει άσχημη τροπή το περιστατικό με την σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου.

Στο σημείο βρέθηκαν και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής χωρίς ωστόσο να προκληθεί ένταση μεταξύ των δύο πλευρών για την έρευνα και διάσωση των συγκεκριμένων πλοίων τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονταν εντός ελληνικής δικαιοδοσίας.

Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας, ένα πλοίο ονόματι «ΑΝΤ» και σημαίας Βανουάτου με 13 άτομα πλήρωμα, 10 εκ των οποίων Τούρκοι και το πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με 19 αλλοδαπούς πλήρωμα συγκρούστηκαν στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά της Χίου, σε Διεθνή Ύδατα. Τα αίτια της σύγκρουσης διερευνώνται και παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.

Δείτε φωτογραφίες από το ένα πλοίο μετά τη σύγκρουση:

ant-mesa__1_
ant-mesa__2_
ant-arthrou
photo_4_width-1600

Τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σε διεθνή ραδιοσυχνότητα με αποτέλεσμα να ενημερωθεί και η ελληνική και η τουρκική πλευρά.

To πλοίο ΑΝΤ είχε αποπλεύσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και είχε προορισμό την Ουκρανία. Το άλλο, το Potentia, είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη. Τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σε διεθνή ραδιοσυχνότητα με αποτέλεσμα να ενημερωθεί και η ελληνική και η τουρκική πλευρά.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση. Σε ελάχιστο χρόνο στην περιοχή έφθασαν ισχυρές δυνάμεις και συγκεκριμένα έξι πλωτά σκάφη του λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, τρία Super Puma και παραπλέοντα πλοία, ενώ στην ευρύτερη περιοχή ήταν και ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Δείτε βίντεο:

 

 

 

Την στιγμή εκείνη ένας Έλληνας διασώστης αποβιβάστηκε από το ελικόπτερο στο κατάστρωμα του πλοίου «ΑΝΤ» συνομίλησε με το πλήρωμα τα μέλη του οποίου του είπαν ότι δεν χρειάζονταν βοήθεια.

Ωστόσο εκείνος τους απάντησε ότι επειδή βρίσκονταν σε Διεθνή Ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, η ελληνική πλευρά θα τους παρείχε οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονταν. Στη συνέχεια αποχώρησε