«Τελειωμένη υπόθεση» θεωρείται από τους επενδυτές η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, για πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον μία 10ετία.
Η χώρα, η οποία σήμερα αξιολογείται ως «σκουπίδι» κι από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Και, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είναι έτοιμη να επιτύχει τον στόχο της.
Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα προλειάνει το έδαφος για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.
Αναλυτές σε διάφορες τράπεζες, οι οποίοι ασχολούνται με το κρατικό χρέος, υποστηρίζουν ότι μετά την πρόσφατη μείωση στα κόστη δανεισμού, τα ομόλογα της Ελλάδας ήδη διαπραγματεύονται σε επίπεδα, τα οποία θυμίζουν τίτλους επενδυτικής βαθμίδας.
Μην ξεχνάμε ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας βρίσκεται σήμερα στο 3,9%, δηλαδή 50 μονάδες βάσης κάτω της αντίστοιχης της Ιταλίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απόκλιση από το 1999.
«Θα έλεγα ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι ήδη αποτιμημένη. Δεν περιμένουμε μεγάλη κίνηση, μετά την αναβάθμιση» σημειώνει ο Ζαν-Κρίστοφε Μασάντο, αναλυτής της BNP Paribas.
Από το βράδυ της Κυριακής, όταν και διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 15 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το spread σε σχέση με τις γερμανικές αποδόσεις να είναι το χαμηλότερο από το 2021 (137 μονάδες).
Σήμερα, η Ελλάδα λαμβάνει αξιολόγηση BB+ από τους οίκους S&P και Fitch, ενώ ο πάντα φειδωλός Moody’s δίνει αξιολόγηση Ba3.
H διαφαινόμενη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα (απαιτείται μία αναβάθμιση από τον S&P ή τον Fitch), σύμφωνα με το Reuters, θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα για τη χώρα, η οποία θα επιστρέψει στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο θεωρεί ότι η αναβάθμιση είναι πιθανό να λάβει χώρα στις αρχές Οκτωβρίου, όταν ο S&P πρόκειται να επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση. Στις 9 Ιουνίου προηγείται το report του Fitch. Όμως, δεδομένης της εκκρεμότητας των εκλογών του Ιουνίου, θεωρείται απίθανο να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη.
Πάντως, η JP Morgan, η οποία βλέπει «υψηλή πιθανότητα» επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα έως τις αρχές του 2024, περιμένει ότι τα spreads έναντι της Γερμανίας θα έχουν αυθηθεί στις 165 μονάδες βάσης έως τον Μάρτιο του 2024, περίπου 20 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με σήμερα.
Από την πλευρά της, η BNP Paribas θεωρεί ότι τα spreads θα κυμαίνονται μεταξύ 125 – 180 μονάδων βάσης, μετά την ανάκτηση του investment grade.
Σύμφωνα με την Commerzbank, παράλληλα, η αναβάθμιση θα καταστήσει τους ελληνικούς τίτλους επιλέξιμους για διάφορα funds, τα οποία επενδύουν μόνο σε investment grade τίτλους.
Από την άλλη, όμως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν πωλήσεις από επενδυτές «γρήγορου χρήματος», όπως τα hedge fund, τα οποία είχαν ήδη αγοράσει ελληνικό χρέος εν αναμονή της αναβάθμισης.
«Μόλις συμβεί αυτό, είναι πιθανό να σπεύσουν να εξαργυρώσουν. Γι’ αυτό εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει ένα μεγάλο ράλι στον απόηχο της αναβάθμισης».