Όλα δείχνουν εκλογές στις 9 Απριλίου - Ακούγεται το όνομα του παραολυμπιονίκη Τσαπατάκη για το Επικρατείας της ΝΔ
Με ορίζοντα διεξαγωγής των εκλογών την 9η Απριλίου εργάζονται Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανακοινώσει την ημερομηνία ούτε στον στενό πυρήνα των συνεργατών του, ωστόσο όλοι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι έχει κυκλώσει στο ημερολόγιό του τη συγκεκριμένη ημερομηνία και υπό αυτό το πρίσμα προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Τα ψηφοδέλτια σχεδόν στο σύνολο έχουν κλείσει και απομένει η τελική έγκριση του πρωθυπουργού μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, καθώς οι εκκρεμότητες που υπάρχουν απαιτούν τη δική του παρέμβαση προκειμένου να διευθετηθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι τότε έχουν όλα παγώσει. Αντιθέτως, ήδη στην οδό Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε το πρώτο σεμινάριο για υποψήφιους βουλευτές, στους οποίους δόθηκαν συμβουλές για τις εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης, όπως επίσης και για το έργο της κυβέρνησης που θα πρέπει να αναδείξουν στις τοπικές κοινωνίες.
Εκεί που υπάρχει σιγή ασυρμάτου είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο χειρίζεται προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή τη στιγμή το μόνο όνομα που θεωρείται από πολλές πλευρές σίγουρο για μια εκλόγιμη θέση είναι αυτό του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη. Επίσης, ακούγεται το όνομα του παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη, ενώ σε εκλόγιμη θέση θα βρίσκεται και ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από την ομογένεια.
Έμφαση στη σχέση εμπιστοσύνης ΝΔ-πολιτών
Τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, εφόσον τον εμπιστευτούν οι πολίτες στις εκλογές, με έμφαση στην υγεία, στη στεγαστική πολιτική και στους νέους. Μέσα από την παρουσίαση του έργου που έγινε αυτή την τετραετία, ώστε να αναδειχθεί η συνέπεια λόγων και πράξεων σε σχέση με τις εξαγγελίες του 2019, ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει με τους πολίτες, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, και θα «δεσμευτεί για όσα μπορούν να γίνουν, μετρημένα και κοστολογημένα».
Ορόσημο στον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί το υπουργικό συμβούλιο της 28ης Φεβρουαρίου, στο οποίο θα ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Θα αποτελέσει μία ακόμα θετική εξαγγελία στην τελική ευθεία για τις εκλογές, μάλλον και την τελευταία που θα νομοθετηθεί πριν τις κάλπες. Στην ατζέντα υπάρχει και μία ακόμα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τις αρχές Μαρτίου, που εικάζεται ότι θα έχει κυρίως απολογιστικό χαρακτήρα και θα αποτελέσει επί της ουσίας την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, με τον κ. Μητσοτάκη -είτε κατά την έναρξή του, είτε αμέσως μετά με δήλωσή του- να προκηρύσσει τις εκλογές.
Στην Αθήνα σήμερα ο Μπλίνκεν -Συνάντηση με Μητσοτάκη το απόγευμα
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν αποτελούν πλέον παράγοντα στην εξίσωση του εκλογικού χρόνου, καθώς μετά τον καταστροφικό σεισμό και την έμπρακτη συμπαράσταση της Ελλάδας οι τόνοι έχουν πέσει και εκτιμάται ότι αυτή η νηνεμία θα έχει διάρκεια τους επόμενους μήνες. Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σε Άγκυρα και Αθήνα αναμένεται να συμβάλει ακόμα περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί τον κ. Μπλίνκεν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 19.30, με την ατζέντα να περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, την Ανατολική Μεσόγειο -με ξεχωριστή παράμετρο την Τουρκία-, ενεργειακά ζητήματα, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η Αθήνα, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, αναγνωρίζεται ως μια περιφερειακή δύναμη που προασπίζεται τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν επιβεβαιώνει την αναβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα ως ένας αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ.
Το ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα έρθει στην Αθήνα αμέσως μετά τις συναντήσεις που θα έχει στην Άγκυρα με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, «δείχνει» ότι η συζήτηση θα περιστραφεί στην ανάγκη να διατηρηθούν οι ήπιοι τόνοι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να μην επανέλθει η Τουρκία στην εμπρηστική ρητορική του προηγούμενου διαστήματος. Ελλάδα και ΗΠΑ είναι σαφές πως επιθυμούν επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Δύση, αλλά το ζητούμενο είναι πόσο ειλικρινές είναι αυτό από την πλευρά της Άγκυρας και αν όντως επιθυμεί επαναπροσδιορισμό της στάσης της. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική διπλωματία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αυτό περνά μέσα από την αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο στον κ. Μπλίνκεν παρουσία των κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλου, ενώ την Τρίτη θα ξεκινήσει στο υπουργείο Εξωτερικών ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.