Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος

Αλλαγή στάσης από τον Γάλλο Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σε σημερινή του συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα “Die Welt” επισήμανε ότι “η Ελλάδα δεν θα παραμείνει στο ευρώ με κάθε κόστος” λόγω της άρνησης που δείχνει να μην συνεργάζεται με τους θεσμούς.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε ότι “θα πρέπει να γίνει σεβαστό το γεγονός ότι οι Έλληνες διάλεξαν νέα κυβέρνηση ωστόσο όμως θα πρέπει και οι Έλληνες να σεβαστούν ότι η χώρα τους έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της” και πρόσθεσε ότι «σε αυτή τη διαδικασία βρισκόμαστε, αλλά τα πράγματα πάνε αργά, πολύ αργά. Χρειαζόμαστε μία Ελλάδα που θα έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη».

Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε πως το Eurogroup επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ζώνη του Ευρώ. “Όταν αρχίζεις να μιλάς για Plan B, πάει να πει ότι σταμάτησες να πιστεύεις στο Plan A. Υπάρχει μία πολύ έντονη επιθυμία του Εurogroup να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Αλλά οικονομικά ατυχήματα συμβαίνουν. Δουλειά μας δεν είναι να τα προκαλέσουμε, αλλά να τα αποφύγουμε. Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα με κάθε κόστος στο ευρώ, παρά μόνο με αυστηρούς κανόνες που θα είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές” σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει αν η Ευρώπη αντέχει ένα Grexit, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε με νόημα ότι «η Ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο τυχόν έξοδος θα προκαλέσει μεγάλη πολιτική ζημιά καθώς όλοι θα αναρωτιούνται ποιος θα ακολουθήσει» και αποσαφήνισε ότι ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα πρέπει να είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα.