Η Αθήνα πρώτος σταθμός της περιοδείας της Β. Νούλαντ, συνάντηση με Ν. Κοτζιά

Συνάντηση με τη βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Πρέσβη Βικτόρια Νούλαντ, είχε χθές ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κ. Νίκος Κοτζιάς, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνάντηση, που διήρκησε μια ώρα, συμμετείχε και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ.Ντέιβιντ Πίρς.

H Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας της Βικτόρια Νούλαντ και ακολουθούν η Λουμπλιάνα και η Ρώμη, για να καταλήξει στις Βρυξέλλες στις 20 του μηνός, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και θα συμμετάσχει στο ετήσιο Brussels Forum του German Marshall Fund.

Σύμφωνα με το State Department, το βασικό αντικείμενο των συνομιλιών της κ. Νούλαντ με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι “διμερή περιφερειακά και ευρωπαϊκά θέματα”.

Αν και μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό, δεν υπήρξαν δηλώσεις, θεωρείται βέβαιο ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η κρίση στην Ουκρανία, καθώς στόχος της Ουάσιγκτον είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταύτιση της ευρωπαϊκής με την αμερικανική πολιτική στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επιλογή των χωρών που επισκέπτεται η κ. Νούλαντ σε αυτή της την περιοδεία, καθώς πρόκειται για χώρες- Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβακία- που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις στο ζήτημα των κυρώσεων.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού (εν όψει των προετοιμαζόμενων συνομιλιών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και των προσπαθειών αναβίωσης των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων, με τρίμηνη απόσυρση του πλοίου Barbaros), της ονομασίας της ΠΓΔΜ, της ενέργειας, της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της τρομοκρατίας.

Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα αν η συζήτηση επεκτάθηκε και στην οικονομική κρίση, με δεδομένο το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.