Τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των κομμάτων επιδιώκει η κυβέρνηση για τη ρύθμιση που θα απαγορεύει τη συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. «Μπορεί να πρυτανεύσει η λογική, τουλάχιστον σε αυτό» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του.
Η κυβερνητική πρόταση έχει ήδη σταλεί στα κόμματα για παρατηρήσεις, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την επάνοδο στο κοινοβούλιο ενός νέου ναζιστικού μορφώματος.
Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές για κόμματα στα οποία ηγούνται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ή αχυράνθρωποί τους.
Η σχετική τροπολογία που έχουν επεξεργαστεί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, θέτει στον πυρήνα της λύσης που προτείνεται τη θεσμική εµπλοκή του ανώτατου δικαστηρίου, δηλαδή του Αρείου Πάγου.
Ειδικότερα προκειμένου να μπει «μπλόκο» στο κόμμα του πρωτόδικα, καταδικασμένου για τη συμμετοχή του στη Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη, η ρύθμιση προβλέπει:
- Θεσμική εμπλοκή του Αρείου Πάγου
- Θα εξετάζεται αν η ηγεσία ήτα μέλη ενός κόμματος έχουν καταδικαστεί για αδικήματα
η ολομέλεια θα παίρνει την τελική απόφαση
Στο μικροσκόπιο της ρύθμισης:
- μπαίνει η πραγματική ηγεσία του κόμματος
- θα αποτρέπεται η περίπτωση «αχυρανθρώπων»
Υπενθυμίζεται πως ο Ηλίας Κασιδιάρης, έχει τοποθετήσει ως «μπροστινό» στο κόμμα «Έλληνες» που «ετοιμάζει» να κατεβάσει στις επερχόμενες εκλογές, τον συνονόματο ξάδερφό του.
«Το απολύτως αυτονόητο είναι ότι έχουμε ανθρώπους καταδικασμένους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που προσπαθούν με άλλη προβιά να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να ανακηρύξει ο Άρειος Πάγος υποψήφιο το κόμμα τους … Ο Πρωθυπουργός συναισθανόμενος την ευθύνη και το χρέος θα προχωρήσει σ’ αυτή την πρωτοβουλία και ελπίζω να τύχει ευρύτερης αποδοχής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Ξεχωριστή τροπολογία για το θέμα καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβερνητική πρόταση έχει ήδη σταλεί στα κόμματα για παρατηρήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει τη δική του ξεχωριστή πρόταση για το θέμα, διατυπώνοντας επιφυλάξεις και επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- πιθανά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που μπορεί να συναντήσει η κυβερνητική πρόταση.
Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «είναι απαίτηση του δημοκρατικού κόσμου να επιτευχθεί συνεννόηση πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα και η κυβέρνηση θα την επιδιώξει εξαντλώντας κάθε δυνατότητα», προσθέτοντας με νόημα ότι «δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν».
Προκειμένου να ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση, αρκεί η ψήφος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν ευρεία συναίνεση, έτσι ώστε να σταλεί ηχηρό μήνυμα καταδίκης απέναντι στην οποιαδήποτε απόπειρα αναβίωσης του νεοναζισμού.