Περισσότερο «φως» στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η ομάδα των Φραντσέσκο Τζιόρτζι και Αντόνιο Παντζέρι, τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο Qatargate ρίχνουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα του συντρόφου της Εύας Καϊλή που κατασχέθηκαν από τις βελγικές Αρχές μετά την επιχείρηση της 9ης Δεκεμβρίου.
«Οι υπολογιστές και τα κινητά ξεκίνησαν να “μιλάνε” και να επιβεβαιώνουν στις βελγικές αρχές αυτό για το οποίο ήταν βέβαιες: ότι ήταν ο Τζιόρτζι που διηύθυνε, πιθανότατα εξ ονόματος του Παντζέρι, τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες για το Κατάρ και το Μαρόκο. Αυτός ήταν που αποφάσιζε ποιο ψήφισμα θα έπρεπε να περάσει και ποιο όχι και αυτός που έδινε τις οδηγίες για τις ψηφοφορίες» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.
«Ήταν μια συνηθισμένη διαδρομή γιατί σε ορισμένα ζητήματα ήταν ο Κοτζολίνο (σ.σ. ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών που επίσης ερευνάται για το Κατάρ-gate) που έδινε τις οδηγίες. Αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το σπίτι του Τζιόρτζι ήταν γεμάτο χαρτονομίσματα» λέει χαρακτηριστικά στην La Repubblica ευρωβουλευτής του S&D.
Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί, αποτέλεσμα της δράσης αυτής του συντρόφου της Εύας Καϊλή ήταν να ανέβει στην ιεραρχία ολόκληρου του Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο δημοσίευμα, μάλιστα, γίνεται αναφορά ως παράδειγμα ενός κειμένου υπέρ του Κατάρ που απορρίφθηκε από το κόμμα αλλά υποβλήθηκε εκ νέου ως τροπολογία από τον Τζιόρτζι δια μέσου του Πιέτρο Μπαρτόλο, ο γιος του οποίου εργαζόταν για μήνες στην ΜΚΟ του Παντζέρι. Παράλληλα στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται η περίπτωση της ψήφου της Εύας Καϊλή σε επιτροπή στην οποία δεν ήταν μέλος.
«Η ακόμα πιο ανησυχητική λεπτομέρεια», σύμφωνα με την La Repubblica, «είναι το γεγονός ότι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Pegasus, το πρόγραμμα που ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία NSO και το οποίο ορισμένες κυβερνήσεις φέρεται να χρησιμοποίησαν για να παρακολουθήσουν άλλα κράτη. Για παράδειγμα το Μαρόκο έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιήσει το Pegasus για να κατασκοπεύσει τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν».
Στο πλαίσιο αυτό η έρευνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτός από το να «χαρτογραφήσει» τις κινήσεις της «κλίκας» των Παντζέρι και Τζιόρτζι, αναζητά και την πορεία των χρημάτων. «Είναι γεγονός ότι οι λογαριασμοί της ΜΚΟ Fight Impunity χρηματοδοτούνταν απευθείας από το Κατάρ και στη συνέχεια τους χρησιμοποιούσε ο Παντζέρι για να δωροδοκήσει ή να μεταφέρει ανθρώπους στις Βρυξέλλες. Αλλά αυτό είναι μόνο η επιφανειακή παραδοχή» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Αυτό που εξετάζουν τόσο οι βελγικές όσο και οι ιταλικές αρχές είναι το ενδεχόμενο να υπάρχουν «κρυφοί» λογαριασμοί σε χώρες του εξωτερικού. «Δεν είναι τυχαίο ότι στο αίτημα που εστάλη από το Βέλγιο στις εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου ήταν όχι μόνο να ψάξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς της κλίκας αλλά να αναζητήσουν πληροφορίες και έγγραφα και από τραπεζικά ιδρύματα εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα από την Lift Bank στη Βραζιλία», αναφέρει η La Repubblica.
«Δεν είναι σίγουρο αν οι βελγικές Αρχές έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για μεταφορές χρημάτων στη νότια Αμερική αλλά είναι ένα από τα μέτωπα που αναζητά η οικονομική αστυνομία αυτές τις ημέρες» προστίθεται στο δημοσίευμα εξ ου και η αναφορά στα περί ξεπλύματος χρημάτων στο κατηγορητήριο που θα μπορούσε να γίνει το ισχυρότερο τμήμα του ιταλικού μέτωπου για το Qatargate.
Ξεχωριστό κεφάλαιο παραμένουν τα δώρα που έλαβε η κλίκα με τη λίστα να περιλαμβάνει πολυτελή ρολόγια, ένα σπίτι στο βουνό και ταξίδια. «Ο Παντζέρι διέμενε στο ξενοδοχείο Mamounia στο Μαρακές, ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία στον κόσμο, και εκεί καλούσε άλλους ευρωβουλευτές και βοηθούς αλλά πιο πρόσφατα ο ευκολότερος τρόπος για να τον βρεις μαζί με τους φίλους του ήταν ένα θέρετρο στο Ομάν, χωρίς να είναι γνωστό ποιος πλήρωνε», τονίζει χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας.
Σημειώνεται ότι αύριο, Δευτέρα (19/12) και μεθαύριο Τρίτη (20/12) είναι προγραμματισμένη η ακρόαση της γυναίκας και της κόρης του Παντζέρι στο Εφετείο της Μπρέσια το οποίο θα αποφασίσει αν θα πρέπει να εκδοθούν στο Βέλγιο.