Ένας πολύτιμος θησαυρός από την αρχαιότητα γεμάτος με κοσμήματα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών από την αιγυπτιακή-αγγλική αρχαιολογική αποστολή που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σε τάφο στην περιοχή Τελ ελ-Αμάρνα της Αιγύπτου.
Μεταξύ των κοσμημάτων που «ξέθαψαν» οι αρχαιολόγοι ήταν ένα δαχτυλίδι που απεικόνιζε μία αρχαία αιγυπτιακή θεότητα, ένα δεύτερο που έφερε σύμβολα ιερογλυφικής γραφής και ένα χρυσό περιδέραιο.
Αιγύπτιος κυβερνητικός αξιωματούχος έκανε λόγο για έναν ανεκτίμητης αξίας θησαυρό, λέγοντας ότι το αρχαιολογικό επίτευγμα θα στηρίξει τον ισχυρισμό της Αιγύπτου να συμπεριλάβει την περιοχή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων Mostafa Waziri, οι εργασίες στην περιοχή διεξάγονται από το 2010, σε μια προσπάθεια να φέρουν στην επιφάνεια ευρήματα που σχετίζονται με την ποιότητα τροφίμων, τις ασθένειες, καθώς και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των κατοίκων της αρχαίας πόλης Ακετατόν, που αποτέλεσε πρωτεύουσα της Αιγύπτου την εποχή του βασιλιά Ακενατόν.
Η αναπληρώτρια επικεφαλής της αγγλικής αποστολής Άννα Στέφεν πρόσθεσε ότι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν εργασίες στην περιοχή Τελ ελ-Αμάρνα από τη δεκαετία του ’80 και έχει αποκαλύψει πολλές αρχαιότητες, συμπεριλαμβανομένου απομεινάρια από κτίρια, ανάκτορα, αλλά και τόσο από τον Μικρό όσο και τον Μεγάλο Ναό, που ήταν αφιερωμένοι στον Θεό του Ήλιου, Άτεν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τελ Ελ-Αμάρνα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Αρχαίας Αιγύπτου, καθώς ήταν η πρωτεύουσα την εποχή του βασιλιά Ακενατόν.