Μάχη με τις φλόγες σε Φωκίδα και Αργολίδα - Εκκενώθηκε το βόρεια τμήμα της Ιτέας, απομάκρυναν τουρίστες από ξενοδοχείο στο Κρανίδι

Mάχη με τις φλόγες δίνουν αυτή την ώρα δεκάδες πυροσβέστες στη Φωκίδα και στην Αργολίδα.

Η κατάσταση στη Φωκίδα είναι δραματική, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει στο βόρειο τμήμα της Ιτέας, το οποίο εκκενώθηκε από την αστυνομία και την Πυροσβεστική, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, ενώ στην πορεία του μετώπου βρίσκονται τόσο το Χρισσό, όσο και το Αρσενάκι.

Δύσκολη η κατάσταση και στην Αργολίδα, καθώς το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε ήταν κοντά σε ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία εκκενώθηκε πριν μπουν οι φλόγες εντός των εγκαταστάσεων και προκαλέσουν ζημιές.

Οι καταστροφές, ωστόσο, στην περιοχή της Άμφισσας, στη Φωκίδα, είναι ανυπολόγιστες, καθώς έχει καεί ικανό τμήμα του ελαιώνα της περιοχής, ενώ είναι άγνωστες οι ζημιές που έχουν υποστεί ποιμνιοστάσια και άλλες εγκαταστάσεις.

Το απόγευμα η Πολιτική Προστασία ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών πού βρίσκονται στην βόρεια πλευρά της Ιτέας για να είναι σε ετοιμότητα όταν δοθούν εντολές για να εγκαταλείψουν την περιοχή. Αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο χωριό Σερνικάκι, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Σερνικάκι, Ιτέα και Χρισσό.

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, δόθηκε το πράσινο φως για την εκκένωση της Βόρειας πλευράς της Ιτέας και μάλιστα άμεσα, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ήδη περιπολικά της ΕΛΑΣ, αλλά και πυροσβέστες προσπαθούν να απομακρύνουν μαζί με την δημοτική αρχή τους κατοίκους, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει απειλητικά.

Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι το δεύτερο σημείο που αναγκάζεται η ΠΥ να διατάξει την εκκένωση του, καθώς πριν από λίγο εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή «καλούμε τους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Ιτέας να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα και να κατευθυνθούν προς Κίρρα, σύμφωνα με εισήγηση της Πυροσβεστικης υπηρεσίας».

Στο σημείο επιχειρούν 140 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρο, 43 οχήματα και το επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος. Από αέρος επιχείρησαν 11 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα, και ένα ελικόπτερο για τον συντονισμό των ενεργειών.

φωτιά Ιτέα

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής “μετά από επίσημη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι κάτοικοι της Βόρειας πλευράς της Ιτέας, να είναι σε ετοιμότητα λόγω εγγύτητας της πυρκαγιάς” ο ίδιος ο Δήμαρχος σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook διευκρινίζει ότι «αυτή η ενημέρωση δεν αποτελεί εντολή εκκένωσης”.

Σε ανακοίνωση του το ΚΕΕ τονίζει πως «τα μέσα και το προσωπικό που έχει διατεθεί προς στιγμή είναι ανεπαρκή» και ότι «το βασικό είναι να ελεγχθεί η φωτιά πριν το βράδυ και πριν κινδυνεύσουν εγκαταστάσεις και υποδομές» και ζητά «να ενισχυθούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής άμεσα από άλλα μέρη, καθώς σε λίγες ώρες νυχτώνει και η κατάσταση θα δυσκολέψει, ειδικά στην περίπτωση που δεν πέσει ο αέρας».

Στο μέτωπο είναι ήδη και ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ενώ η Περιφέρεια υποστηρίζει το έργο της κατάσβεσης με μηχανήματα και υδροφόρες που έχουν ζητηθεί. Ο Φάνης Σπανός σημειώνει με νόημα την ανάγκη «να ενταθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, με όσο το δυνατόν περισσότερα εναέρια μέσα, πριν πέσει το σκοτάδι”.

Εκκενώθηκε ξενοδοχείο στο Κρανίδι Αργολίδας – Ζημιές στις εγκαταστάσεις

Σε πολύ σοβαρή εξελίσσεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (4/7) στο Κρανίδι Αργολίδας και μέσα στις εγκαταστάσεις του πολυτελέστατου ξενοδοχείου Amanzoe. Ενώ νωρίτερα είχε δείχνει να υποχωρεί το πύρινο μέτωπο, οι φλόγες αναζωπυρώθηκαν λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως 6 μποφόρ και η μάχη συνεχίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του argolikeseidhseis, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές μεμονωμένες κατοικίες του τουριστικού συγκροτήματος – κάποια τμήματα έχουν καεί ολοσχερώς σύμφωνα με το Open – με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με πεζοπόρα τμήματα (63 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων) 18 οχήματα, καθώς και υδροφόρες της Δημοτικής Αρχής Ερμιονίδας.

Φωτιά στην ΑργολίδαΣύμφωνα με το anagnostis.org, η επιχείρηση εκκένωσης στο ξενοδοχείο διεξήχθη αποτελεσματικά, με τον κόσμο να απομακρύνεται από το σημείο και να μη σημειώνονται τραυματισμοί.

argolis3

Φωτιά στην Αργολίδα

Πενήντα δύο πυρκαγιές σήμερα σε όλη την Ελλάδα

Συνολικά 52 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα σε όλη τη χώρα μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε σύντομο χρόνο, παρά τα πολλαπλά μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε όλη την Ελλάδα.

Οι πυρκαγιές στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται. Στο Κρανίδι η εικόνα είναι καλή και εκτιμάται ότι θα ελεγχθεί μέσα στη νύχτα.

Στην πυρκαγιά της Φωκίδας που ξεκίνησε από τον Ελαιώνα από ιδιοκτησίες που δεν είχαν καθαριστεί κοντά στο Σερνικάκι, υπάρχει ενεργό μέτωπο δυτικά προς Ιτέα και έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις προς όλες τις πλευρές. Ο άνεμος έχει πέσει και εκτιμάται ότι μέχρι το πρωί θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος 5 CL215, 4 CL415, ένα PZL, 7 Air Tractors, 5 Erickson, ένα ΒΚ117 και 2 CHINOOK, και εκτέλεσαν 33 πτήσεις. Από οχήματα συμμετείχαν 35 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 15 βοηθητικά, και το όχημα Διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων “ΟΛΥΜΠΟΣ”. Επίσης έδωσαν και δίνουν μάχη με τις φλόγες 136 πυροσβεστικό προσωπικό: 100 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου 7 ατόμων και δύο ΕΜΟΔΕ 29 δασοκομάντο. Από τους ΟΤΑ συμμετείχαν 15 υδροφόρες και 4 μηχανήματα έργου.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει ενισχυμένο κύμα εναέριων, για να ελεγχθεί, και να αντιμετωπιστεί ότι προκύψει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.

Νωρίτερα είχε δοθεί προληπτική απομάκρυνση με 112, χωρίς να κινδυνεύουν οικίες, από τη βόρεια πλευρά της Ιτέας προς την πλευρά της Κίρρας (ανατολική Ιτέα), προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τους καπνούς που μετέφεραν οι ισχυροί άνεμοι.

«Αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές και αύριο»

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν στο «4» σήμερα, όπως και αύριο Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για αύριο Τρίτη 5/7, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος 4: Σε Αττική & Κύθηρα, Βοιωτία, κεντρική & νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο & Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία & Λακωνία και υψηλός κίνδυνος 3 σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.