«Κόκκινο» από το ΣτΕ στην κατασκευή νέου λιμένα Πατρών

Αντισυνταγματικό κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας το νομοθετικό πλαίσιο για την κατασκευή του νέου λιμένα Πατρών, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν τα έργα αν δεν υπάρξει έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Δήμος Πατρέων με αίτημα να ακυρωθεί το νομοθετικό πλέγμα που επιτρέπει την κατασκευή του νέου λιμένα. Υποστήριζε μεταξύ των άλλων ότι με τις σχεδιαζόμενες χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις διακόπτεται η συνέχεια των λειτουργιών της πόλης προς τη θάλασσας και αποκόπτεται η πόλη και οι κάτοικοι της από το παραθαλάσσιο μέτωπο.

Το ΣτΕ από την πλευρά του έκρινε διπλά αντισυνταγματική την νομοθετική πορεία για την κατασκευή του λιμανιού. Έκρινε κατά αρχήν ότι, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, πρέπει να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί νόμος να κυρώνει αναδρομικά κανονιστικές διοικητικές αποφάσεις.  Τελικά το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου Πατρέων και ακύρωσε όλες τις αποφάσεις που καθόριζαν τους όρούς κατασκευής του νέου λιμένα Πατρών.

Οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης στο νέο λιμάνι είχαν εγκριθεί την τριετία 2002-2004 με αποφάσεις της ΕΣΑΛ. Από την ίδια επιτροπή είχαν επίσης εγκριθεί οι χρήσεις του τμήματος μεταξύ του παλαιού και νέου λιμένα (μεταξύ των οδών Τριών Ναυάρχων και Παπαφλέσσα), καθώς και η ανακαίνιση του υπάρχοντος επιβατικού σταθμού «Μελίνα» και η βελτίωση εν γένει της λιμενικής υποδομής. Το 2012, οι αποφάσεις της ΕΣΑΛ κυρώθηκαν με υπουργικές αποφάσεις. Ακολούθησε ο νόμος 4081/2012, ο οποίος κύρωσε της επίμαχες αποφάσεις υπογραμμίζοντας ότι «αποκτούν ισχύ τυπικού νόμου από το χρόνο εκδόσεως τους» και ότι οι εν λόγω αποφάσεις μπορούν να τροποποιούνται με υπουργικές αποφάσεις.