Σε κλήση του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ προχώρησε το πρωί το υπουργείο Εξωτερικών, μετά από τη σχετική κοινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε κατά το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Παρίσι.
Και στις 27 πρωτεύουσες των κρατών – μελών οι διαπιστευμένοι Πρέσβεις της Ρωσίας εκλήθησαν μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου να αναγνωρίσει τις δύο φιλορωσικές αυτονομιστικές «Δημοκρατίες» του Ντονμπάς και να στείλει εκεί «ειρηνευτικά στρατεύματα», όπως τα αποκαλεί.
Στην Αθήνα, ο κ Μασλόφ είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστολή Δεμίρη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά τη σημερινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.
Ο κ Παπαϊωάννου εξάλλου επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας που είναι «υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ενώ ως κράτος μέλος της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ και πως τάσσεται κατά της «κατάφωρης παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ» που προκάλεσε με τη κίνησή της η Ρωσία να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο αυτό συντάσσεται και συντονίζεται η χώρα μας με τους εταίρους της σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι μέλημά της είναι η προστασία της ελληνικής ομογένειας ξεκαθαρίζοντας μάλιστα -ύστερα από σχετική ερώτηση -πως η Μαριούπολη, ανήκει στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να ανασταλεί η λειτουργία της προξενικής της αρχής.
Ο κ Παπαϊωάννου ανέφερε επίσης ότι εστάλησαν χθες από το υπουργείο Εξωτερικών για ακόμα μια φορά οδηγίες προς τους Έλληνες πολίτες, που επιθυμούν αρωγή για την αποχώρηση τους από την Ουκρανία, να έρθουν σε επαφή με τις Ελληνικές αρχές στην χώρα τόσο με την πρεσβεία στο Κίεβο, όσο και με τα προξενεία σε Μαριούπολη και Οδησσό.
Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της Ελλάδας για το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν Έλληνες πολίτες ή εκείνοι που έχουν στη κατοχή τους την ειδική κάρτα ομογενούς ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε πως οι προξενικές αρχές είναι ήδη σε ετοιμότητα, έχουν ήδη καταγραφεί ονόματα που όμως είναι μικρά σε αριθμό, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν δηλώσει πρόθεση να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το υπουργείο υπολογίζει πως οι Έλληνες πολίτες σε όλη την Ουκρανία αριθμούν περίπου τους 2,000.
Επίσης, ο κ Παπαϊωάννου ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να μετακινήσει τη πρεσβεία της στο Κίεβο σε άλλη περιοχή, ενώ έχει ήδη ενισχύσει το προξενείο της χώρας μας στη Μαριούπολη.