«Έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την μέση τάση σε πάνω από το 90% των προβλημάτων. Χθες είχαμε 1.045 υποσταθμούς εκτός τάσης, σήμερα έχουμε περίπου 65 – 70 υποσταθμούς εκτός τάσης. Θα γίνει μια τεράστια προσπάθεια να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Συγχρόνως κάνουμε έκκληση οι πολίτες να καλούν στο 11500 εάν εξακολουθούν να έχουν βλάβη στην ηλεκτροδότηση».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Κώστα Μανιάτη, ο οποίος μίλησε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, σε κάθε κακοκαιρία βιώνουμε τα ίδια προβλήματα με διακοπές ηλεκτροδότησης σε μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της έλλειψης επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. «Τα δίκτυα είναι πάνω από σαράντα χρονών και δεν έχουν πέσει χρήματα σε αυτά. Για να μην έχουμε προβλήματα θα πρέπει σε κάποια σημεία να υπάρξει υπογειοποίηση των γραμμών. Πρέπει να βρούμε λύσεις για να βελτιώσουμε τα υπάρχοντα δίκτυα ηλεκτροδότησης γιατί η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Πρέπει να δούμε, επίσης, και το ανθρώπινο δυναμικό που είναι ηλικίας 50 – 55 χρονών για να μην χαθεί η τεχνογνωσία που υπάρχει».
Μέχρι και χθες το απόγευμα προβλήματα ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με την απογευματινή ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, υπήρχαν χθες στις περιοχές: Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Χολαργός, Μαρούσι και Χαλάνδρι. Πιο εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης υπήρχαν στις περιοχές: Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτζάς, Λαύριο, Κάτω Σούλι, Μαραθώνας, Καλύβια και Κερατέα. Μέχρι το απόγευμα χθες είχαν αποκατασταθεί όλες οι βλάβες στα νησιά, πλην ορισμένων χωριών στην περιοχή Χανίων, ενώ μέχρι αργά το βράδυ αναμενόταν η ηλεκτροδότηση των οικισμών Αταλάντης.
Απαντώντας στην ερώτηση πώς γίνεται η προτεραιοποίηση των βλαβών ο Κώστας Μανιάτης εαπάντησε στην ΕΡΤ, ότι αφού κοπεί το ρεύμα στην περιοχή πρέπει να δοθεί πρώτα μεσαία τάση και για να γίνει αυτό απαιτείται χρόνος.
Η επέλαση της “ Ελπίδα” άφησε χωρίς ρεύμα για πάνω από 24ωρες χιλιάδες νοικοκυριά στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και σε πλείστες άλλες περιοχές της χώρας. Και αυτό συνέβη παρότι στην σύσκεψη των αρμοδίων της Κυριακής περιφέρεια και Δήμοι διασφάλισαν ότι έχουν καθαρίσει δένδρα και κλαδιά ώστε αν μην έχουμε επανάληψη του μπλακ – άουτ της «Μήδειας» πέρυσι.
Φέτος δεν είχαμε τις πτώσεις δένδρων στα δίκτυα, αλλά την αδυναμία των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ να προσεγγίσουν τα σημεία των βλαβών για να τις αποκαταστήσουν εγκαίρως . Στην περίπτωση αυτή διαπιστώθηκε σοβαρή έλλειψης συντονισμού μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ, της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας και των δήμων . Τόσο ο υπουργός Κώστας Σκρέκας όσο και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος συνέδεσαν το πρόβλημα αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης με τις δυσκολίες πρόσβασης των συνεργείων σε υποσταθμούς, κάτι που επιβεβαιώνει και η πλευρά των εργαζομένων.
«Εάν από χθες (σ.σ. προχθές) είχαμε ελεύθερη πρόσβαση στα σημεία, οι βλάβες θα ήταν πολύ λιγότερες», είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν υπήρχαν εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να ανοίξουν δρόμους για να μεταβούν οι τεχνικοί στα σημεία των βλαβών και ότι σε πολλές περιπτώσεις τεχνικοί διήνυσαν ύστερα από πολλές ώρες δουλειάς και με τον κίνδυνο του ατυχήματος χιλιόμετρα με τα πόδια μέσα στο χιόνι για να προσεγγίσουν τους μετασχηματιστές και να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Καθώς δεν υπήρχε άμεση πρόσβαση και μέχρι η βλάβη να αποκατασταθεί τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ μετέφεραν γραμμές ηλεκτροδότησης σε άλλους μετασχηματιστές, με συνέπεια να ανακυκλώνονται τα προβλήματα υπερφόρτωσης, που οδηγούσαν σε νέες βλάβες με τον ίδιο, οι βλάβες στους μετασχηματιστές δεν συνδέονται με τον εξοπλισμό, ο οποίος όπως αναφέρει συντηρείται βάσει των προδιαγραφών.