Στην επιστροφή στην χώρα μας, υπό μορφή «κατάθεσης», θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από το Αρχαιολογικό Μουσείου του Παλέρμο, αναφέρθηκε ο υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων της τοπικής κυβέρνησης της Σικελίας, Αλμπέρτο Σαμονά.
«Η επιστροφή του σημαντικού αυτού θραύσματος συμβάλλει στην οικοδόμηση της Ευρώπης του πολιτισμού, με ρίζες στην ιστορία και στην ταυτότητά μας. Πρόκειται για την Ευρώπη εκείνη των λαών, που συνδέει στενότατα την Ιταλία με την Ελλάδα», δήλωσε ο Σαμονά, στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.
«Οι δυο χώρες μας, είναι θεματοφύλακες αρχαίων όσο και πανανθρώπινων αξιών. Και οι τόσες μαρτυρίες του ελληνικού πολιτισμού στην Σικελία, άλλωστε, μαρτυρούν την βαθιά αυτή σχέση», προσέθεσε ο υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων του μεγαλύτερου νησιού της Ιταλίας.
Εξήγησε, δε, ότι «η συμφωνία συνεργασίας με το Μουσείο της Ακρόπολής, θα επιτρέψει την ανάληψη πολιτιστικών πρωτοβουλιών διεθνούς αξίας και ακτινοβολίας».
Από την πλευρά της, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σε δηλώσεις της που μεταδίδονται από το πρακτορείο Ansa, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την τοπική κυβέρνηση της Σικελίας, υπογραμμίζοντας ότι «αναπτύχθηκε μια άριστη και υποδειγματική συνεργασία, με στόχο να μπορέσει να εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, το θραύσμα αυτό, στο Μουσείο της Ακρόπολης, δηλαδή στον φυσικό του χώρο».
«Η επιθυμία της τοπικής κυβέρνησης της Σικελίας να επιστρέψει οριστικά στην Ελλάδα το θραύσμα αυτό από το Παλέρμο, ενισχύει και επιβεβαιώνει τους πολιτιστικούς, αδελφικούς δεσμούς που υφίστανται παλαιόθεν μεταξύ των δυο χωρών μας, και προσφέρει μια εκ των πραγμάτων αναγνώριση της μεσογειακής ταυτότητας», προσέθεσε η υπουργός.
Η κυρία Μενδώνη, τέλος, υπογράμμισε ότι «με τον τρόπο αυτό, η τοπική κυβέρνηση της Σικελίας υποδεικνύει τον δρόμο για την οριστική επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στην πόλη όπου δημιουργήθηκαν».
Την μεγάλη της ικανοποίηση για την επιστροφή του «θραύσματος Fagan» του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα, από το Παλέρμο στην Αθήνα, εξέφρασε και η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου της πρωτεύουσας της Σικελίας, Κατερίνα Γκρέκο.
Ο δε γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, όπως μεταδίδει το Ansa, υπογράμμισε:
«Η τοπική κυβέρνηση της Σικελίας θέλησε να ενεργοποιήσει την διακυβερνητική διαδικασία με στόχο να επιτραπεί η άνευ ημερομηνίας λήξης παραμονή στην Αθήνα -στον φυσικό του χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης- του θραύσματος που προέρχεται από το Παλέρμο. Mε τον τρόπο αυτό, η φίλτατη αδελφή μας Σικελία θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή στην Ελλάδα και άλλων θραυσμάτων του Παρθενώνα, τα οποία σήμερα βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, και ιδίως στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου».