«Μήνυμα» για «μικρό καλάθι» έστειλε από την Λευκωσία και την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Διοικητής της Μάριο Ντράγκι με την απόφασή του να δώσει «αέρα» μόλις 500 εκατομμύρια στον ELA (Έκτακτος Μηχανισμός Παροχής Ρευστότητας) για τις ελληνικές τράπεζες, ο οποίος πλέον κυμαίνεται στα 68,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Το γεγονός ότι μόλις πριν από 15 ημέρες ο κ. Ντράγκι είχε δώσει εντολή για αύξηση του ορίου του ELA κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ αυξάνοντάς τον στα 68,5 από 65,5 δισεκατομμύρια ευρώ εν μέσω σοβαρής εκροής καταθέσεων είχε δημιουργήσει ελπίδες για «μεγαλύτερο άνοιγμα» της ΕΚΤ προς την ελληνική πλευρά, κάτι το οποίο τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.
Κατά πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει ποσό της τάξης περίπου των 65,5 – 66 δισεκατομμύρια ευρώ και στα τέλη Ιανουαρίου η έκθεσή του στην ΕΚΤ και στον ELA έφτασε τα 82,24 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 56 δισεκατομμυρίων στα τέλη Δεκεμβρίου.
Το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για αναπροσαρμογή του ορίου του ELA θα επανεξεταστεί σε 15 μέρες, με βάση τον κανονισμό της ΕΚΤ. Προς το παρόν, φαίνεται ότι ο Μάριο Ντράγκι εναρμονίζεται με το κλίμα «πιέσεων» που κυριαρχεί μεταξύ των πιστωτών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και άφησε για το μέλλον το ζήτημα της επανεξέτασης της αύξησης του ορίου αγοράς εντόκων γραμματίων που έχει θέσει η Αθήνα, καθώς και την αποδοχή εκ νέου των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων κατ’ εξαίρεση. Ο Μάριο Ντράγκι άλλωστε, με πολλές αφορμές, κατέστησε σαφές ότι συνδέει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων αλλά ακόμη και την χορήγηση των περίπου 2 δισεκατομμυρίων από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων με την «επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».
Πηγές προσκείμενες στην ΕΚΤ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου της ΕΚΤ σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο ως συνέπεια εξελίξεων που θα υπάρξουν στη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα. Ιδιαίτερα επειδή μετά τη Δευτέρα ακολουθεί η «κολασμένη εβδομάδα» για την ελληνική οικονομία κατά την οποία σχεδόν καθημερινά πρέπει ν’ αποπληρώνει δόσεις δανείων του ΔΝΤ ενώ παράλληλα θα πρέπει οπωσδήποτε να εξευρεθεί τρόπος καταβολής συντάξεων και μισθών.
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, το Eurogroup της Δευτέρας δεν προδιαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο για την ελληνική πλευρά. Αν και ορισμένες δηλώσεις Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων ακούγονταν πιο αισιόδοξες, ακόμη και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του ελληνο-γαλλικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένει συγκεκριμένα βήματα την Δευτέρα και προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες λέγοντας ότι ακόμη και αν δεν εκταμιευθεί η εναπομείνασα δόση 7,2 δισεκατομμυρίων από τους πιστωτές προς την Ελλάδα «υπάρχει εναλλακτική λύση για την χώρα».
Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν, την Πέμπτη το πρωί, πληροφορίες περί συζήτησης των ελληνικών προτάσεων στο Euro Working Group της Τετάρτης, που πραγματοποιήθηκε δια τηλεδιάσκεψης, και απόρριψής τους ως μη συγκεκριμένων. Όπως δήλωναν οι πηγές αυτές στη συνεδρίαση της Τετάρτης δεν θίχτηκε διόλου το ελληνικό θέμα και διέψευδαν επίσης ότι υπάρχουν «παρασκηνιακές» διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους εταίρους. Αυτό που επιβεβαιωνόταν τόσο από την Αθήνα όσο και από αξιωματούχος των Βρυξελλών τους οποίους επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι ότι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές προκειμένου να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η συνεδρίαση της Δευτέρας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Πληροφορίες ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ζητήσει, ήδη, ραντεβού από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκτάκτως για την Παρασκευή, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από καμία από τις δύο πλευρές. Οι πληροφορίες πάντως επέμεναν ότι ο κ. Γιούνκερ πιθανότατα θα δεχτεί να συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό αλλά αργότερα από ό,τι ο δεύτερος θέλει, επιδιώκοντας να δώσει και ένα μήνυμα ότι η Κομισιόν δεν «εκτίμησε» τις διαρροές από ελληνικής πλευράς σχετικά με τις παρεμβάσεις και τα κείμενά της στην προηγούμενη φάση των διαβουλεύσεων με τους εταίρους. Κατά τα άλλα ο κ. Γιούνκερ κάθε άλλο παρά φαίνεται να ενοχλείται από την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να «δείξει» ότι διαπραγματεύεται κυρίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι με την ΕΚΤ ή με το ΔΝΤ ή ακόμη και με το Eurogroup.
Από την άλλη, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωζώνης, που δεν κατονομάζονται, φέρονται να δηλώνουν σε ΜΜΕ ότι μπορεί η λίστα με τις έξι βασικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων της Αθήνας να μην απορρίφθηκε αλλά σίγουρα δεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση καθώς οι πιστωτές θεωρούν ότι δεν είναι αρκετά συγκεκριμένη και κυρίως δεν εμπεριέχει τις ρυθμίσεις για τις οποίες οι ίδιοι ενδιαφέρονται περισσότερο όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό – εργασιακό και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην περίπτωση που δεν ενταχθούν στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς στοιχεία που να συνάδουν με τις παρατηρήσεις των πιστωτών, υποστηρίζουν οι ίδιες πάντα πηγές, το πιθανότερο είναι ότι η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστεί και δεν θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις, αλλά τα βήματα προόδου θα είναι εξαιρετικά αργά και χωρίς ρευστότητα, με αποτέλεσμα ο χρόνος να δουλεύει κυρίως υπέρ των πιστωτών που θα εκβιάζουν ακόμη σκληρότερο με τον μοχλό της χρηματοδοτικής ασφυξίας την Αθήνα.