«Όσο προχωρούμε, χωρίς να αυξάνονται τα επίπεδα εμβολιασμού, βαδίζουμε σταθερά προς μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Ήδη, έχει γίνει ορατή στη Βόρειο Ελλάδα όπου η μολυσματικότητα αναπτύσσεται επιθετικότερα από τις 11 Οκτωβρίου, ενώ έχει αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει και στην Αττική», προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84 τόνισε πως είναι «απολύτως ρεαλιστικός ο αριθμός των 5.000 κρουσμάτων ημερησίως», παραπέμποντας στην Πορτογαλία των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, όπου στη περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας, έφθασαν στις 10 χιλιάδες.
Εν τω μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, με φόντο την συνεχή και σταθερή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας τόσο στη συμπρωτεύουσα όσο και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.
Την ίδια ώρα, επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα τεθούν νέες προτάσεις για τον περιορισμό και την αναχαίτιση του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα συζητηθούν σήμερα και εάν προκριθούν θα ανακοινωθούν στην ενημέρωση της Πέμπτης, είναι για το “μωβ” επίπεδο: το ενδεχόμενο εφαρμογής καθολικής χρήσης μάσκας όχι μόνο σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, η επιπλέον χρήση μέτρων προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων με τη συμμετοχή πολλών ατόμων
To νέο άλμα που σημειώθηκε εχθές στα κρούσματα, οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις σε συνδυασμό με την είσοδο της χώρας στην περίοδο του Χειμώνα και τους κλειστούς χώρους, είναι τα στοιχεία που αυξάνουν την ανησυχία των ειδικών. Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης καταγράφηκε περίτρανα χθες με την ανακοίνωση 3.739 νέων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από τα τέλη Αυγούστου έως σήμερα. Τα στοιχεία βασίζονται στην διενέργεια 376.384 εργαστηριακών τεστ.
Από τα νέα κρούσματα, 701 εντοπίστηκαν στην Αττική, 574 στη Θεσσαλονίκη, 270 στη Λάρισα, 172 στην Ημαθία, 141 στη Μαγνησία, ενώ σε Πιερία, Πέλλα, Ξάνθη καταγράφηκαν 128, 119 και 109 κρούσματα αντίστοιχα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας συνολικά 15.447 ασθενείς έχουν καταλήξει. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 356 ασθενείς, (87,6% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι). Ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία το τελευταίο επταήμερο έχει ξεπεράσει τις 200.
Η Μακεδονία και η Θεσσαλία εξακολουθούν να είναι στο «κόκκινο» ενώ μπήκαν στο κόκκινο άλλες δύο Περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) της χώρας, τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά . Στα Γρεβενά το ποσοστό των εμβολιασμένων αγγίζει το 52% και στα Τρίκαλα το 58%. Μαγνησία, Λάρισα και Καρδίτσα βρίσκονται ήδη στο “κόκκινο”.
Στο κόκκινο παραμένουν η Θεσσαλονίκη, η Χαλκδική, η Πιερία, η Πέλλα, η Ημαθία, η Καστοριά, η Δράμα, η Καβάλα, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Ξάνθη και ο Έβρος. Τέσσερις ΠΕ συγκεντρώνουν 993 κρούσματα, το ένα τρίτο σχεδόν των νέων κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν χθες, και πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη (574), την Ημαθία (172), την Πέλλα (119) και την Πιερία (128).
Ενδεικτικό του φορτίου που σηκώνουν αυτές οι περιοχές είναι ότι στα νοσοκομεία τους νοσηλεύονται περίπου 800 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, ανεμβολίαστοι στην πλειονότητά τους.