Γεωργιάδης: Ο Ερντογάν μπορεί να φαντασιώνεται bullying σε Ελλάδα, αλλά όχι σε Γαλλία και ΗΠΑ

Για την ισχύ που αποκτά η Ελλάδα μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία και την επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ μίλησε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή “Καλημέρα”, σύμφωνα με το skai.gr.

Όπως σημείωσε, χθες εστάλη η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη, στην οποία γράφει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πλήρως το δίκαιο της θάλασσας και τα δικαιώματα που η Ελλάδα έχει εξ’ αυτού. “Ο χάρτης της Τουρκίας δεν αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν μπορεί να φαντασιώνεται ότι κάνει bullying σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να φαντασιωθεί ότι κάνει bullying σε Γαλλία και ΗΠΑ”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μετά τις συμφωνίες αυτές, η Ελλάδα είναι πιο ασφαλής χώρα και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ανακουφισμένοι.

Σχολιάζοντας τη σημερινή επίσκεψη Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον Ερντογάν, αλλά και τη στάση που θα κρατήσει η γερμανική κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία μετά την αποχώρησή της από την Καγκελαρία, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι “θα είναι εγκληματικό λάθος της Γερμανίας να δώσει υποβρύχια στην Τουρκία γιατί θα είναι πολύ επικίνδυνα όπλα για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο”.

Οικονομία

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο υπουργός Ανάπτυξης, ερωτηθείς σχετικά με τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, “γιατί εμείς ήδη έχουμε ανακοινώσει μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ για να πάρει το κράτος πάνω του όλες τις αυξήσεις στο ρεύμα, να δώσει μια μεγάλη έκπτωση στο φυσικό αέριο, να αυξήσει το επίδομα θέρμανσης κλπ”.

Υπογράμμισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση μαζί με άλλες χώρες στη σύνοδο του MED9 αποφάσισαν και ζήτησαν από την Επιτροπή να λάβει μέτρα για την ενεργειακή κρίση και το πέτυχε. “Δε θα αφήσουμε κανέναν να παγώσει ούτε να μείνει από ρεύμα. Ζούμε μια ενεργειακή κρίση και η κυβέρνηση δεν αφήνει μόνους τους Έλληνες”, είπε.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την ελάφρυνση των νοικοκυριών. “Επειδή η οικονομία μας πηγαίνει πάρα πολύ καλά, έχουμε το περιθώριο να είμαστε πάνω από τα προβλήματα. Τώρα με ποια μορφή θα δοθεί βοήθεια, πότε, για ποιους και πώς, θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός”, υπογράμμισε.

Περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε σε σειρά επενδύσεων που εγκαινιάστηκαν την εβδομάδα που πέρασε, αλλά και στην ανεργία, η οποία τον Αύγουστο ήταν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές των καυσίμων, παραδέχτηκε μεν ότι έχουν αυξηθεί, ωστόσο επισήμανε ότι δεν πρέπει να συγκρίνονται με πέρυσι που η οικονομία ήταν κλειστή λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. “Αν συγκρίνουμε τις τιμές με το χαμηλότερο της οικονομίας, με την καραντίνα, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι αυξημένο κατά 45%. Σε σχέση με άλλες χρονιές είναι 15%-20%”, ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο ΕΦΚ λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. “Μπαίνουμε σε έναν πληθωριστικό κύκλο. Όταν έχεις πληθωρισμό, το να αυξάνεις την ρευστότητα με μείωση των φόρων, είναι σαν να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά”, υπογράμμισε.

Κακοκαιρία “Μπάλλος”

Ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα εξαιτίας της κακοκαιρίας “Μπάλλος”, δήλωσε ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αν έχεις μια τόσο ισχυρή νεροποντή, εικόνες σαν αυτές που κατεγράφησαν θα υπάρχουν. “Άκουγα την κριτική γιατί έκλεισε ο Κηφισός μέχρι τις 8 ενώ είχε βγει ο ήλιος στις 7.30 το πρωί. Είναι τόσο φοβερό να χάσουμε μια ώρα κυκλοφορίας στον Κηφισό, αλλά να είμαστε βέβαιοι ότι δε θα χαθεί άνθρωπος;”, ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι σωστά η κυβέρνηση έλαβε προληπτικά μέτρα, ενώ αναφέρθηκε και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι “να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για πλημμύρες, όταν έχει ξυπνήσει η Ελλάδα με τους νεκρούς στη Μάνδρα, ξεπερνάει κάθε όριο λογικής”.

Τέλος, υπογράμμισε ότι από τον Ιανό και μετά, έχει δημιουργηθεί ένας μηχανισμό που προχωρά ταχύτητα στην πληρωμή των αποζημιώσεων.