Σε εγρήγορση για την κρίσιμη τριμερή Αθήνας - Καΐρου - Λευκωσίας & το δέλεαρ του Ερντογάν στην Αίγυπτο
Σε εγρήγορση η Αθήνα εν όψει της πραγματοποίησης της τριμερούς σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη στη Νέα Υόρκη καθώς θα διαφανεί σε ποιο βαθμό το Κάϊρο έχει επηρεαστεί από τη συστηματική επίθεση φιλίας της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.
Παρ ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στον δρόμο για την πλήρη εξομάλυνση των τουρκο-αιγυπτιακών σχέσεων, η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, το οποίο δείχνει να εργάζεται συστηματικά στην κατεύθυνση της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος Αλ Σάσι στέλνει με κάθε ευκαιρία το μήνυμα στην Αθήνα ότι οι ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις παραμένουν αδιατάρακτες και κινούνται εκ παραλλήλου με τις υπόλοιπες εξωτερικές σχέσεις της χώρας.
Τα αιτήματα του Καΐρου προς την Τουρκία
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν πρώτα στην Τουρκία και αναπαρήχθησαν από αιγυπτιακά ΜΜΕ φαίνεται ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να εκδώσει στην Αίγυπτο 20 φυγάδες που κατηγορούνται για συγκεκριμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αίγυπτο μεταξύ αυτών και την δολοφονία του Ανώτατου εισαγγελέα της χώρας, οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.
Οι περισσότεροι από αυτούς που ζητά την έκδοση τους η Αίγυπτος ανήκουν στην οργάνωση Hasm την ένοπλη πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Από την πλευρά της η Αίγυπτος φέρεται να έχει δεσμευθεί για την διακοπή των δραστηριοτήτων του κινήματος Γκιουλέν στο έδαφός της, που περιλαμβάνουν τουρκόφωνο τηλεοπτικό σταθμό, εκδοτικό οίκο και το κέντρο εκμάθησης της Αραβικής γλώσσας σε Τούρκους σπουδαστές.
Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που εξέπεμψαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει και στην ικανοποίηση των άλλων αιτημάτων που έχει θέσει το Κάιρο, με βασικότερο την πλήρη διακοπή της στήριξης των Αδελφών Μουσουλμάνων και κυρίως την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την Λιβύη.
Το δέλεαρ της Άγκυρας στην Αίγυπτο
Η Τουρκία προσφέρει ως «δέλεαρ» στο Κάιρο την πρόταση για συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών. Κάτι όμως που προϋποθέτει ότι η Αίγυπτος θα αποδεχθεί και θα νομιμοποιήσει την διεκδίκηση της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, «σβήνοντας» από την Ανατολική Μεσόγειο την ελληνική υφαλοκρηπίδα (και την όποια επήρεια του Καστελόριζου).
Ο πρόεδρος Αλ Σίσι πάντως τις τελευταίες εβδομάδες έχει στείλει σαφή μηνύματα.
Το πλέον ηχηρό ήταν στην πρόσφατη επίσκεψη στο Κάιρο του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη και την πραγματοποίηση διακυβερνητικής συνάντησης (G+G) , μετά την οποία, δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης της Αιγύπτου η απόφαση του προέδρου Αλ Σίσι για την έγκριση του καταστατικού του East Med Gas Forum και την εγκατάστασης της έδρας του στο Κάιρο.