Η χρηματοδότηση της χώρας κατά το τετράμηνο της παράτασης προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις της ήταν το κεντρικό θέμα της πολύωρης συνεδρίασης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη.
Αυτό προέκυψε και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος εξερχόμενος από τη συνεδρίαση, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, προκειμένου να καλυφθεί ομαλά και ασφαλώς η χρηματοδότηση της χώρας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Και αυτό μπορεί κανείς να συμπεράνει και από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha καθώς όπως είπε το δημόσιο δεν αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα ρευστότητας αλλά θα έχει πρόβλημα να αποπληρώσει δάνεια του ΔΝΤ και ομόλογα της ΕΚΤ τώρα και τον Ιούνιο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για διαπραγμάτευση σε εξέλιξη με τους εταίρους για το τρέχον τετράμηνο, στην οποία, προς το παρόν, δεν έχει εξεταστεί το ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Το ζήτημα γίνεται ιδιαίτερα επίμονο για την κυβέρνηση δεδομένης της, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, «σκληρής» στάσης που τηρεί τόσο το Βερολίνο, με τον κ. Σόιμπλε να υποστηρίζει ότι αν δεν ολοκληρωθεί επιτυχής η αξιολόγηση του προγράμματος η Αθήνα δεν θα πάρει «ούτε ένα σεντ» αλλά και της ανάλογης στάσης της Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ που επίσης κάνει λόγο για ολοκλήρωση επιτυχή του προγράμματος, προκειμένου να εκταμιευθούν χρήματα για την Ελλάδα.
Σχεδόν στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος, μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ, στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστήριξε ότι θα επανεξεταστεί η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων, όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, στοχεύει να πετύχει αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων και την εξόφληση της δόσης του ΔΝΤ μέσω της απευθείας πληρωμής του Ταμείου από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ, κάτι που προϋποθέτει την έγκριση των εταίρων. Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ το Μάρτιο και 7,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ για ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυβέρνηση υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2015- 2016 κυμαίνεται στα 5 – 7 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η εκτίμηση αυτή διαψεύδεται επισήμως.
Ερωτώμενος για το θέμα ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι θα πρέπει να έχουμε υπομονή δύο με τρεις μήνες και δεν θα υπάρχει κενό.
Στη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου συμμετείχαν, εκτός του κ. Δραγασάκη, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης.