Πόσο θα συνεχιστεί η σταδιακή παράταση των περιορισμών & των μέτρων στήριξης
Τι θα κρίνει την μετάβαση σε μονιμότερες φόρμες.
της Δάφνης Γρηγοριάδη
Μέχρι την επόμενη Δευτέρα η επαναφορά των αυστηρών περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Το γεγονός ότι παγώνει προσωρινά το εμπόριο, και οι υπηρεσίες περιποίησης ομορφιάς – δηλαδή ότι είχε αρχίσει να λειτουργεί σιγά σιγά – ήταν μια είδηση που δεν την περίμενε κανείς και ειδικά ο επιχειρηματικός κόσμος.
Αυτό το οποίο παρατηρούμε είναι πως: Το κράτος συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα σταδιακά καθώς ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί το σύνολο των πολιτών, αλλά και διότι δεν έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές από τις Βρυξέλλες, αν και επικρατεί η άποψη πως λίαν συντόμως θα ληφθούν αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ρύθμιση των κορωνο-χρεών.
Εκατοντάδες είναι οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις της χώρας μας οι οποίοι περιμένουν να ακούσουν τι μέλλει γενέσθαι με τα χρέη τους τα οποία έχουν προκύψει από την πανδημία αλλά και το αν υπάρχει περίπτωση να λάβουν κάποια επιπλέον ενίσχυση πέρα από αυτές που ήδη έχουν γνωστοποιηθεί. Το πότε θα λήξουν όμως τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι ακόμη άγνωστο, γεγονός που οδηγεί στην αργοπορία λήψης νέων αποφάσεων με μόνιμο χαρακτήρα.
Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας ανέρχονται στα 7,5 δις ευρώ για το 2021
Μέχρι στιγμής τα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω κορωνοϊού ανέρχονται στα 7,5 δις ευρώ για το 2021: Τα ανοιχτά ερωτήματα για φέτος είναι αν τα χρήματα αυτά θα φτάσουν ή θα χρειαστούν παραπάνω, τι είδους δημοσιονομικές ευελιξίες θα δώσει η Ε.Ε. στα κράτη- μέλη της για την διαχείριση των ζημιών που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας και αν θα υπάρξουν νέα μέτρα μεταβατικού χαρακτήρα.
Πάντως, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών επεξεργάζονται ιδέες για να εφαρμοστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ άλλων είναι το σενάριο περί θέσπισης κριτηρίων με βάση το ποσοστό απώλειας του τζίρου για τις επιχειρήσεις της Ευρώπης που έχουν πληγεί από την πανδημία, ώστε να λάβουν γενναιότερες ενέσεις ρευστότητας όσες το έχουν ανάγκη είτε υπό την μορφή επιχορηγήσεων είτε υπό την μορφή δανεισμού.
Κρίσιμο το καλοκαίρι του 2021 γιατί: Δεν γνωρίζουμε ακόμη τους όρους με τους οποίους θα ανοίξει η τουριστική σεζόν αλλά και γιατί το Καλοκαίρι λήγουν οι δεσμεύσεις των επιχειρήσεων περί διατήρησης του προσωπικού τους για όσες έχουν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή. Τότε λοιπόν, θα φανεί που κινείται η ανεργία αλλά και το αν υπάρχουν επιχειρήσεις αυτή την στιγμή οι οποίες παραμένουν τυπικά ανοιχτές μόνο και μόνο για να λάβουν το μέτρο αυτό ενίσχυσης.
Παράθυρο για ομαλότερη επαναφορά στην κανονικότητα δίνει το ενδεχόμενο θέσπισης και άλλων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, (να υπενθυμίσουμε ότι Ιανουάριο ξεκινά ο 5ος κύκλος και ότι είναι πιθανό να υπάρξει και 6ος τον Μάρτιο), ελπίζοντας ότι μέχρι το Φθινόπωρο θα έχει κερδίσει η πραγματική οικονομία μέρος του χαμένου εδάφους.