Σε πλήρη εξέλιξη είναι το επιχειρησιακό σχέδιο αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ. Σήμερα το πρωί στις 10:00 απογειώθηκε πτητική ομάδα του τμήματος Αεροδιακομιδών ΕΚΑΒ αποτελούμενη από τρεις ιατρούς και τρεις διασώστες με C-130 προκειμένου να διακομίσουν τρία διασωληνωμένα περιστατικά Covid-19 από το αεροδρόμιο της Καβάλας στην Αθήνα.
Οι ασθενείς είναι από τη Δράμα, αλλά λόγω μεγάλης επιβάρυνσης του νοσοκομείου είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο Καβάλας, καθώς στη Δράμα νοσηλεύονται 125 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 12 σε ΜΕΘ.
Το αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τριών ασθενών, που θα συνοδεύονται από γιατρούς του ΕΚΑΒ και οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη μέχρι ο ασθενής να εισαχθεί σε νοσοκομείο της Αττικής.
Οι ασθενείς είναι από 75 έως 76 ετών και θα διακομιστούν στα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός”, “Αττικόν” και “Σωτηρία”. Την επιχείρηση αεροδιακομιδής συντονίζουν ο πρόεδρος του ΈΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του Κέντρου, κ. Πύρρος Δημήτρης.
Πρόκειται για την πρώτη αεροδιακομιδή στην ηπειρωτική χώρα και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της επιδημίας. Η διακομιδή κρίθηκε αναγκαία, επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ. Οι διακομιδες του προηγούμενου διαστήματος, ιδίως του καλοκαιριού, θεωρούνταν δεδομένες και αναμενόμενες, διότι οι νησιωτικές περιοχές δεν διέθεταν τις απαραίτητες υποδομές για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.
Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να ασφυκτιούν
Υπενθυμίζεται πως την ώρα που τα στοιχεία είναι σχετικά ενθαρρυντικά ως προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης και σε ό,τι αφορά στα κρούσματα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τα νοσοκομεία όμως συνεχίζουν να ασφυκτιούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες εισαγωγές χθες ήταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα περί τις 450, αριθμός λίγο πιο χαμηλός σε σχέση με την Κυριακή όταν οι νέες εισαγωγές έφτασαν περίπου τις 520.
Τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, μαζί με τα νοσοκομεία της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης, συγκεντρώνουν περισσότερους από τους μισούς ασθενείς που νοσηλεύονται συνολικά σε όλες τις διαθέσιμες για κορωνοϊό κλίνες της χώρας (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης, απλές κλίνες).
Συνολικά 60 άτομα από το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό είτε νοσηλεύονται είτε βρίσκονται σε καραντίνα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου των εργαζομένων με τους γιατρούς να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά ασθενών με COVID που καθημερινά υποδέχεται το νοσοκομείο.