Κλειστά σήμερα όλα τα σούπερ μάρκετ-Ποια καταστήματα λειτουργούν κανονικά

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σήμερα, Κυριακή 15 Νοεμβρίου, κατά την οποία ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει η αγορά, τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά λόγω του lockdown που επιβλήθηκε.

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις που συνήθως είναι ανοικτές τις Κυριακές και καταστήματα τα οποία λειτουργούσαν με απόφαση των αντιπεριφερειαρχών σε συγκεκριμένες περιοχές, κυρίως τουριστικές ή «ειδικών χαρακτηριστικών», τα οποία δεν περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ στους οποίους έχει επιβληθεί αναστολή λειτουργίας.

Τα καταστήματα που θα παραμείνουν ανοιχτά

Συνεπώς σήμερα λειτουργούν κανονικά φούρνοι, ψιλικατζίδικα, μικρά μπακάλικα, και ζαχαροπλαστεία. Όλα αυτά μπορούν να παραμείνουν ανοικτά ως τις 20.30, σύμφωνα με την τελευταία ρύθμιση για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Επίσης τα περίπτερα μπορούν να λειτουργήσουν επί 24ωρου βάσης, ενώ κανονικά θα λειτουργούν και τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Καφέ και εστιατόρια μπορούν να λειτουργήσουν με delivery, το οποίο δύναται να λειτουργεί ως τη 1 το ξημέρωμα, αλλά και με take away.

Αρχική πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν να λειτουργήσουν σήμερα και όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας προκειμένου να δοκιμαστεί εάν μπορεί να μοιραστεί ο κόσμος και να αποφευχθεί πιθανή συμφόρηση χθες Σάββατο. Λόγω ωστόσο της εξέλιξης της πανδημίας, αποφασίστηκε να μην ισχύσει το μέτρο ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις. Σημειώνεται πάντως ότι κάτι ανάλογο είχε δοκιμαστεί και στο πρώτο lockdown, χωρίς ωστόσο τα αναμενόμενα αποτελέσματα, και γι’ αυτό το λόγο δεν επιβλήθηκε στις αλυσίδες η κυριακάτικη λειτουργία ως μόνιμο μέτρο.